Bilant negativ dupa examenul de bacalaureat din acest an.În prezent, cinci dascăli sunt în arest şi cel puţin alţi zece, printre care și directori de licee, sunt cercetaţi penal.
Dacă în urmă cu câteva zile nu fuseseră încă identificaţi responsabilii pentru cele 42 de lucrări xeroxate la limba română, în prezent directorii a două licee din Cluj sunt arestaţi preventiv. Totodată, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj îi verifică pe membrii comisiei de Bacalaureat de la liceul unde au fost descoperite lucrările xeroxate. Ioan Rus, directorul Grupului Şcolar „Alexandru Borza", este acuzat că ar fi primit 10.600 de euro de la elevi, iar Ioan Văidăhăzan, directorul adjunct al liceului „Edmond Nicolau", 400 de euro, bani în schimbul cărora ar fi tras la xerox lucrările la limba română. Pe lângă cei doi, preşedintele comisie de Bacalaureat, Ilie Cornoiu, este cercetat în libertate de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Cluj.
Tot in acest caz , în atenţia anchetatorilor se află directorii liceelor particulare „Didactica Nova", „Spiru Haret" şi „Horea, Cloşca şi Crişan". Cele mai multe lucrări xerocopiate au provenit de la elevii de la Liceul „Spiru Haret", respectiv 22.
In cazul de la liceul „Alexandru Vlahuţă" de la Podu Turcului din Bacău, directorul Dumitru Ţopa, adjuncta Doina Antohi şi secretara Tatiana Moraru se ocupau cu „vânzarea" notelor de Bac, iar procurorii au găsit sume-record în şcoală şi în casele acuzaţilor: în total aproximativ 150.000 de lei.S-a mai descoperit că la liceul băcăuan luaseră probele de competenţe şi persoane care nu se prezentaseră la examen, inclusiv un candidat care la momentul respectiv nu era în ţară. Cei trei sunt în prezent în arest preventiv, pentru 29 de zile, şi riscă pedepse de câte 12 ani de închisoare. În acelaşi dosar sunt anchetaţi şi foşti absolvenţi, acuzaţi că au dat mită ca să ia note de 10 la examen. Adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Nicu Harasemciuc, spune că, potrivit procurorilor anticorupţie, ancheta poate dura doi-trei ani.
Un alt caz descoperit de DNA în Bacău a fost la Liceul „Anghel Saligny", unde conducerea şcolii, secretara şi mulţi alţi profesori sunt cercetaţi penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzaţi că au „sprijinit" mai mulţi elevi să promoveze examenul de maturitate.
Surse apropiate anchetei afirmă că numai în locuinţa lui Robert şi Roxanei David, directorul liceului şi soţia sa, au fost găsiţi 10.000 de lei, bani dosiţi în mai multe locuri din casă. Totodată, la ei s-au găsit mai multe teze multiplicate la copiator.
Robert David, directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny", a demisionat a doua zi după ce a fost audiat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău. „Deocamdată, pentru nici un elev nu s-a dat începerea urmăririi penale. Ancheta însă, continuă", a afirmat Daniel Apetroaiei, procurorul de caz.
Continuă cercetările şi în cazul celor două profesoare din Galaţi care au terminat Bac-ul în cătuşe. Judecătorii Curţii de Apel Galaţi nu au aprobat, totuşi, decât măsuri mai puţin drastice de limitare a libertăţii celor două profesoare, care erau foarte respectate în orş. Elena Maria Onu, directoarea Liceului particular „Dimitrie Cantemir" şi Mariana Lazanu, profesor evaluator la limba şi literatura română, nu pot părăsi ţara. Ele sunt cercetate pentru că ar fi pretins sume de bani de la elevi şi părinţi, pentru a da note bune la Bacalaureat. Inspectorul şcolar general, Doru Resmeriţă, spune că a demarat o anchetă administrativă, în cadrul căreia elevii vor da declaraţii, pentru a se verifica dacă au dat bani.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, Iordache Bostan, a fost trimis în judecată în dosarul „Şpaga la BAC 2008". El a fost cercetat penal şi în 2007, când a acroşat o elevă pe trecerea de pietoni, dar a fost achitat. În 2008 a trecut razant pe lângă un alt dosar penal, după ce a semnat adresa potrivit căreia toate cele 96 de microbuze şcolare achiziţionate de IŞJ au intrat în posesia instuţiei, deşi şapte lipseau.Bostan este convins că va scăpa şi de dosarul DNA, în care e acuzat că s-ar fi folosit de funcţia sa pentru favorizarea a trei elevi la Bacalaureatul din 2008, la rugămintea soţiei sale.
Acesta este bilantul negativ al examenului de bacalaureat.Se spune ca nu exista "padure fara uscaturi" iar aceste anchete dovedesc ca acest lucru este adevarat.Am putea sa spunem ca in afara elevilor, anul acesta si cei de la DNA au avut de sustinut un examen.Pe care, cel putin din punct de vedere al imaginii se pare ca l-au trecut.Doar ca, nu avem de unde sa stim efectiv in cate licee a fost totusi posibila frauda la acest examen.Pentru ca nimeni nu crede ca doar in cazurile prezentate mai sus au existat nereguli la acest examen...
Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4
miercuri, 21 iulie 2010
"Petele negre" ale examenului de bacalaureat...
Etichete:
frauda bacalaureat,
inspectori,
iordache bostan,
profesori arestati
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
După şase zile de la arestarea preventivă, Curtea de Apel a menţinut mandatele de 29 şi de 20 de zile emise pe numele şefilor de instituţii acuzaţi de fraudă.
RăspundețiȘtergereCurtea de Apel Cluj a respins recursul înaintat de Ioan Rus, director la Grupul Şcolar “Alexandru Borza”, şi Ioan Văidăhăzan, director adjunct la Colegiul “Edmond Nicolau”, împotriva deciziei Tribunalului Cluj din 14 iulie, prin care au fost arestaţi preventiv. în acelaşi dosar, directorul şcolii private “Didactica Nova”, Dorel Avram, şi profesorul universitar Ilie Cornoiu, fost preşedinte al comisiei de bacalaureat, sunt cercetaţi în stare de libertate.
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=47827