luni, 21 ianuarie 2013

Ecaterina Andronescu: "OUG 92/2012 corectează o serie de aberaţii din Legea Educaţiei asumată de PD-L"

Într-o conferinţă de presă, susţinută vineri, 18 ianuarie, Ecaterina Andronescu, vice-preşedinte PSD a făcut câteva precizări privind OUG 92/2012 în legătură cu situaţia învăţătorilor şi educatorilor. Fostul ministru al Educaţiei a decalarat că Ordonanţa corectează o serie de „aberaţii” din Legea Educaţiei asumată în Parlament de fosta guvernare democrat-liberală.

Pornind de la Legea Educaţiei din 2011 asumată de fosta guvernare, ORDONANŢA urmăreşte reintroducerea funcţiilor de educator, învăţător eliminate prin Legea Funeriu.

„Legea Educaţiei, prin articolul 247 - alineatele b şi c - precizează că în sistemul de învăţământ, pentru învăţământul preşcolar există funcţia de profesor pentru învăţământul preşcolar, pentru învăţământul primar există funcţia de profesor pentru învăţământul primar. Legea anterioară prevedea pe lângă aceste funcţii care presupun studii superioare şi funcţiile de educator, educatoare, învăţător, învăţătoare. Ca urmare din lege dispărând aceste funcţii, nu mai aveam posibilitatea nici măcar a salarizării a circa 40.000 de educatori, educatoare, învăţători, învăţătoare care se află în acest moment încadraţi în sistemul de învăţământ. Cineva, nu spun cine, că n-are rost, spune 'bine, dar cum a fost salarizat acest personal de la apariţia legii din februarie 2011 până acum?' Prin legea salarizării, care prevedea aceste funcţii, pentru că era elaborată după legea veche a învăţământului. Acum se schimba legea salarizării, nemaiexistând aceste funcţii, legea salarizării nu mai avea de ce să cuprindă aceste funcţii în legea învăţământului. Evident că nici legea salarizării nu mai avea de ce să le cuprindă”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Practic, Legea Funeriu elimină liceele pedagocice.

„Ne uităm în istorie şi nu putem să nu afirmăm cât se poate de răspicat faptul că absolvenţii acestor licee pedagogice au alfabetizat România, de dincolo de Spiru Haret şi până în zilele noastre. Liceele pedagogice au fost şi sunt licee cu performanţă şi ca urmare este o mare pierdere pentru sistemul de învăţământ să lichidăm ce avem bun şi performant. Ordonanţa 92 vine să corecteze aceste deficienţe majore, ca să mă exprim academic, în legătură cu legea învăţământului, reintroduce funcţiile de educator, educatoare, învăţător, învăţătoare, ca urmare creează statutul legal pentru cele peste 40.000 de cadre didactice care ocupă în prezent aceste funcţii în sistemul de învăţământ. În acelaşi timp, legea reaşează în legalitate liceele pedagogice, subliniind cu două linii că această reintroducere şi reaşezare a liceelor pedagogice vin şi ca o cerinţă a acestor licee care au asociaţie”, a precizat Andronescu.

Potrivit declaraţiilor d-nei Andronescu, ORDONANŢA 92/2012 care stabileşte statutul de legalitate atât pentru liceele pedagogice, cât şi pentru funcţiile de educator şi învăţător, la propunerea Direcţiei de avizare din Ministerul Justiţiei a introdus „acel mult discutat articol” conform căruia se acordă UN INTERVAL DE 6 ANI pentru ca cei care au făcut doar studii liceale să poată parcurge studiile de licenţă.

Profesor: Roxana CERCEL

Un comentariu:

  1. ceea ce face androneasca e o nerusinare, iar promovarea fara simt critic a aberatiilor ei e si mai rea. in loc sa rezolve situatia neclara dintr-o lege proasta, aratand clar ca statutul profesional si salarial al profesorului din prescolar si primar NU este identic cu cel al profesorului cu licenta, si sa valideze cele 22209 dosare de echivalare (care au costat multi bani, pentru ca multe cursuri de perfectionare, cerute de metodologie, sunt/ au fost contra cost), ea da o solutie si mai proasta, un oug in care sprijina fabricile de diplome, in timp ce minte cu nonsalanta spunand ca urmarea unei facultati nu e obligatorie, in vreme ce hartia semnata de ea spune exact pe dos. in cazul educatorilor si invatatorilor, guvernarea usl e ca in bancurile cu radio erevan, nu li se da, ci li se ia.

    RăspundețiȘtergere