vineri, 22 februarie 2013

Mircea Maliţa, ministru premiant al învăţământului românesc


Mircea Maliţa s-a născut la Oradea la 20 februarie 1927. Mircea Maliţa este un un matematician, eseist, academician, diplomat (ambasador în SUA şi director al Bibliotecii Române din New York) şi profesor universitar român. În perioada 1970-1972 a fost ministru al Învăţământului. 
Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, i-au acordat fostului ministru al Învățământului, academicianul Mircea Malița, Diploma de excelență pentru contribuțiile deosebite aduse învățământului românesc. Premierea s-a desfăşurat într-un cadru festiv la sediul Ministerului Educaţiei, joi, 21 februarie. 
Ministrul actual al Educaţiei, Remus Pricopie a punctat noutățile pe care fostul ministru Malița le-a adus în timpul mandatului său. Mircea Malița este cel care a permis înființarea claselor de limbi străine, precum cele de rusă, germană, franceză și engleză, dar și a liceelor de informatică și a catedrelor de informatică din facultăți. De asemenea, în mandatul său, s-a înfiinţat la București Centrul European de Învățământ Superior pe lângă UNESCO. Un fapt inedit pentru acea perioadă, ministrul Malița a inițiat primul mare seminar internațional în domeniul prospectologiei, „Science of Future", care s-a desfășurat în România. 
Ministrul delegat, Mihnea Costoiu, a menționat importanța acțiunilor academicianului Malița în calitate de ministru al Învățământului, dar și a demersurilor în domeniul cercetării academice pe care domnia sa le-a continuat. Experiența, cunoașterea, valoarea pe care Mircea Malița le reprezintă trebuie cunoscute și utilizate în mod constructiv pentru sistemul de învățământ românesc, a mai precizat ministrul delegat. 
La rândul său, Mircea Malița a vorbit despre importanța construirii politicilor publice pentru binele comun, subliniind că, înainte de toate, rolul fundamental al educației este acela de a crea cetățeni. De asemenea, domnia sa a mărturisit că s-a ghidat în mandatul său având în minte personalitatea remarcabilă a lui Spiru Haret care „a fost un noroc pentru învățământul românesc". 

Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu