Vineri, 8 martie, a avut loc dezbaterea „Nu vă uitaţi copiii la TV-Vezi ce vede copilul tău” desfăşurată la Palatul Parlamentului. Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA a susţinut că între materiile şcolare ar fi indicat să se studieze şi educaţia media, cu o frecvenţă cel puţin lunară, având în vedere influenţa pe care o are mass-media asupra copiilor.
Valentin Jucan a mai spus că degradarea spaţiului audiovizual se răsfrânge asupra copiilor şi tinerilor. Pentru aceştia, puterea exemplului negativ, preluat din spaţiul audiovizual, are toate caracteristicile a ceea ce se numeşte "corupţie'", respectiv "corupţia spirituală". "Implicaţiile acestui fenomen sunt vaste şi devastatoare în rândurile tinerilor", care sunt "seduşi" de ce văd la televizor. Libertatea a fost înţeleasă de către media, după 1989, ca "libertatea de a fi dezmăţat, libertatea de a exhiba neruşinarea, libertatea de a cultiva limbajul mitocănesc, calomnia". Televiziunea favorizează, în anumite cazuri, comportamentele violente, incitând la violenţă prin prezentarea comportamentelor violente. El a precizat că, pentru combaterea acestor fenomene părinţii, şcoala şi CNA trebuie să colaboreze.
"În ceea ce priveşte rolul CNA, acesta este definit clar în legea ce guvernează acest for. Este adevărat, această lege are nevoie de modificări. Dar nu de schimbarea ei în întregime. În opinia mea un astfel de demers ar ascunde alte tentaţii. În cazul protecţiei minorilor, necesitatea absolută este ca legiuitorul să încuviinţeze ridicarea nivelului amenzii minime spre un prag care să corespundă importanţei acestui subiect", a spus Valentin Jucan, precizând că uneori CNA nu a luat măsurile cele mai dure care se impuneau în astfel de cazuri de încălcare a legislaţiei privind protecţia minorilor.
"Conform recomandării consiliului de miniştri al Uniunii Europene şi cu sprijinul Ministerului Educaţiei, am putea introduce între materiile şcolare EDUCATIA MEDIA, cu o periodicitate cel puţin lunară. Dezbaterile între tineri, simularea realizării corecte a unui reportaj, minime cunoştinţe nu de presă - în sens ştiinţific -, ci de nuanţe ale bunului simţ ar avea un efect, cred eu, rapid în îmbunătăţirea calităţii cerinţelor pe care publicul le are de la media", a recomandat Valentin Jucan.
La aceeaşi dezbatere a participat şi Constantin Trăistaru, inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, care a spus că, la nivelul Capitalei, în acest an şcolar au crescut "evenimentele" negative, însă există o strategie la nivel naţional cu privire la reducerea fenomenului de violenţă, strategie care urmează să fie reactualizată. "Media mediatizează excesiv aceste lucruri (fenomenele de violenţă din şcoli, n.r.), una e să informezi, alta să exagerezi", a spus Constantin Trăistaru, precizând că "erorile" în relatarea unor astfel de cazuri de către media nu au fost însoţite de "sancţiuni pe măsură din partea CNA". Constantin Trăistaru a mai spus că media nu ar trebui să prezinte excesiv faptele de violenţă în sine, pentru că astfel se induce în mintea copilului un comportament violent.
Profesor: Roxana CERCEL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu