marți, 12 martie 2013

Acord-cadru între CNA, ISMB şi MEN privind protecţia drepturilor minorilor în audivizual


În ultima vreme, presa şochează tot mai tare cu subiecte din ce în ce mai deşănţate, care afectează serios buna educaţie a minorilor. Din acest motiv preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, ministrul Educaţiei Remus Pricopie şi Inspectorul Şcolar General al Municipiului Bucureşti, Constantin Trăistaru au semnat vineri, 8 martie, un acord-cadru cu rolul de a contribui la coordonarea acţiunilor privind drepturile minorilor în audiovizual. 
"Cunoaşterea drepturilor copilului de către toţi membrii societăţii româneşti, în special de către copii, poate contribui la atenuarea violenţei din şcoli. Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare a publicului telespectator, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile", se arată în acordul încheiat la dezbaterea "Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău", organizată de CNA la Palatul Parlamentului. 
Acordul prevede că participarea minorului la un program audiovizual trebuie să ţină seama de sensibilitatea şi vulnerabilitatea specifice vârstei şi de personalitatea minorului. 
Semnatarii acordului au convenit ca CNA să asigure, în perioada 1-5 aprilie 2013, prezenţa experţilor săi în şcolile din Bucureşti, în cadrul programului "Şcoala Altfel" pentru a prezenta elevilor drepturile şi libertăţile copiilor în audiovizual şi să lanseze un telverde, cu numărul 0800888555, la care copiii să poată semnala CNA programele audiovizuale şi aspecte din aceste programe tv pe care le urmăresc şi nu le agreează. 
"Consiliul Naţional al Audiovizualului va asigura, lunar, pe parcursul anului 2013, prezenţa experţilor săi în Centrele de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare, în scopul cunoaşterii drepturilor şi libertăţilor copiilor în audiovizual", se mai prevede în document. 
Acordul mai prevede că Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele Şcolare ale Municipiului Bucureşti vor desemna persoane de contact şi vor depune toate diligenţele pentru a facilita susţinerea acţiunilor întreprinse de CNA pentru informarea elevilor privind drepturile şi libertăţile copiilor în audiovizual. 

Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu