joi, 8 decembrie 2011

O noua lovitura pentru miscarea sindicala...

Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, miercuri, cu 25 de voturi "pentru" şi 13 voturi "împotrivă", un amendament la bugetul MECTS, iniţiat de minister, care prevede că liderii de sindicat din domeniu fără normă didactică nu pot fi plătiţi din sume defalcate din TVA.

Amendamentul a fost însuşit de preşedintele Comisiei de buget din Cameră, deputatul UNPR Eugenia Barna, şi prevede că nu pot fi efectuate plăţi pentru degrevările de post sau normă din sumele defalcate de TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi minicipiului Bucureşti pe anul 2012, în cazul persoanelor angajate în învăţământ. Este exceptat personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, care poate fi degrevat de normă didactică de predare pe baza ordinelor de ministru.

Barna a precizat că amendamentul a fost introdus pentru ca textul de lege referitor la directori şi inspectori să nu poată fi folosit şi pentru plata liderilor de sindicat, având în vedere prevederile Legii dialogului social, care interzice plata liderilor de sindicat care nu prestează normă didactică, scrie Mediafax.

"Atribuţiile de control din şcoli trebuie să fie urmate de degrevarea parţială de norme. Opţiunea minsterului a fost ca tot personalul de conducere şi control să participe cu număr limitat de ore la clasă. E limpede că plata nu poate fi făcută decât pentru muncă efectivă. Ministerul susţine justa degrevare a celor care lucrează în sistem, deci nu trebuie plătiţi oameni care nu lucrează, pe de o parte, iar pe de altă parte susţinem justa degrevare a celor care lucrează", a spus ministrul Daniel Funeriu.

Reprezentanţii opoziţiei l-au acuzat pe ministrul Funeriu de faptul că încearcă să scoată din plată liderii de sindicat. Ministrul nu a negat acest lucru şi a făcut menţiunea că este vorba de liderii de sindicat care nu au normă didactică.

"Prevederile legale în vigoare arată că liderii de sindicat au dreptul la rezervarea catedrei, la rezervarea postului pentru munca depusă la sindicat. Legea Educaţiei Naţioanle prevede plata din aceste sume defalcate a procesului didactic - ceea ce susţinem, precum şi justa degrevare pentru cei care au activităţi în interesul învăţământului", a adăugat Funeriu.

Preşedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a precizat că temeiul legal ţine de faptul că membrii aleşi în organele executive de conducere ale sindicatului au dreptul la o reducere a programului lunar de lucru pentru activităţi sindicale şi beneficiază de degrevare de post de la catedră. Totodată, ea a spus că aceştia sunt plătiţi de către organizaţia sindicală, menţionând că există şi o decizie a CC care arată că plata liderilor de sindicat nu se face din bani publici.

Art.255 din Legea Educatiei prevede:

(3) Liderii sindicatelor reprezentative din învãtãmânt au dreptul de rezervare a postului, conform prevederilor legale în vigoare si contractului colectiv de muncã la nivel de ramurã.

Asadar, in lege scrie ca postul este rezervat dar nu se mentioneaza si ca este platit.Din cate stiu eu, in trecut, liderii de sindicat aveau obligatia de a efectua 4 ore pe saptamana, pentru restul fiind degrevati, dar platiti.

In Legea Dialogului Social se prevede ca:

Art. 34

Membrii alesi in organele executive de conducere ale organizatiilor sindicale, personalul de specialitate si administrativ din aparatul acestora pot fi salarizati din fondurile organizatiilor sindicale.

In concluzie, din aplicarea acestei legi rezulta faptul ca un lider sindical de la nivel central poate sa primeasca salariul doar de la organizatia din care face parte, acest salariu fiind platit din cotizatiile celorlalti membrii de sindicat.Sa presupunem ca o organizatie de sindicat de acest gen are 2000 de membrii cotizanti si ca fiecare plateste o cotizatie de 20 RON lunar.Suma de care dispune lunar sindicatul respectiv este de 40 000 RON.Nu imi dau seama daca aceasta suma este mare sau mica pentru o organizatie de sindicat, probabil ca din ea se pot plati salariile liderilor.Dar ce ne facem daca avem de-a face cu o organizatie sindicala mica?

Eu cred ca prin aceasta masura s-a urmarit sa se mai dea inca o lovitura miscarii sindicale din educatie.Nu avem contract colectiv de munca asa cum aveam acum 3 ani de zile si lucrul acesta se vede.Cat priveste salariile care sunt platite acum liderilor de sindicat, sumele alocate pentru acestia sunt foarte mici in raport cu cheltuielile din educatie.

Ca o parere personala, actuala putere urmareste distrugerea miscarii sindicale din educatie.

Doar ca acest lucru poate fi un pas catre dictatura…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu