vineri, 23 decembrie 2011

Semestrul I s-a terminat...Metodologiile mai asteapta...

Conform structurii anului şcolar stabilită de către Ministerul Educaţiei, peste 3.200.000 de elevi şi preşcolari au intrat de vineri în vacanţa de iarnă, după terminarea orelor. Tot vineri s-a încheiat şi cursurile semestrului I. Vacanţa de iarnă durează pentru elevi şi preşcolari până în 16 ianuarie 2012.

Semestrul I al anului şcolar 2011-2012 a început în 12 septembrie şi se finalizează în 23 decembrie. Dacă anul şcolar a început în 12 septembrie, adică mai devreme cu trei zile, decât în mod obişnuit, vacanţa de iarnă se prelungeşte cu o săptămână, până în 15 ianuarie.

În noua configuraţie, stabilită de MECTS, semestrul întâi va avea trei luni, din 12 septembrie până în 23 decembrie, iar al doilea cinci luni, din 16 ianuarie până în 22 iunie, cu o vacanţă din 7 până în 22 aprilie.

Asadar, a inceput vacanta de iarna.O vacanta mai lunga decat de obicei, insa dupa un semestru mai scurt decat am avut pana acum.

Nu vreau sa comentez cat de lung sau cat de scurt a fost semestrul I, un semestru care a fost bulversat inca de la inceput de evaluarile initiale si mai apoi de mult asteptatele metodologii ale Legii Educatiei, metodologii care insa nu au aparut in totalitate nici pana acum.Este inadmisibil ca la aproape un an de zile de la promulgarea unei legi, aceasta sa nu poata fi pusa in aplicare de lipsa metodologiilor de aplicare a ei.Este cat se poate de clar faptul ca acest lucru nu se doreste si ca, de fapt, asa zisa Lege a Educatiei nu a avut decat un caracter pur propagandistic.Chiar ma intrebam atunci cand am citit legea prima oara care va fi de acum rolul ministerului si al inspectoratelor atata timp cat in lege este stipulat faptul ca hotararile cele mai importante se iau de catre consiliul de administratie al scolii respective.Doar ca una prevede legea si alta este realitatea.Si ar mai fi ceva de spus aici…La prima remaniere de guvern este posibil sa avem un alt ministru al educatiei iar cel care este acum sa plece.Chiar nu conteaza unde va pleca actualul ministru.Este treaba domniei sale daca pleaca in Japonia, in Franta sau ramane in tara pentru un curs intensiv de gramatica a limbii romane.Important este insa ca abia dupa plecarea actualului ministru vom realiza in ce dezastru este sistemul educational astazi.Probabil ca noul ministru va elimina si testele initiale dar si “saptamana altfel”.Dar nu acesta este esentialul…Pentru ca o scoala sa poata lucra este bine sa fie lasata sa o faca.Nu trebuie uitat faptul ca in fiecare scoala exista un manager care o conduce, respectiv directorul.Haideti sa-l lasam pe acesta sa iti “faca treaba” fara sa-i mai dam fel si fel de dispozitii absurde…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu