vineri, 2 decembrie 2011

Miscarea sindicala din educatie trebuie sa existe...


As vrea sa spun de la inceput ca nu sunt multumit de faptul ca in invatamantul preuniversitar sunt trei federatii sindicale si ca de multe ori acestea se "razboiesc" intre ele.Doar ca nu pot sa fiu de acord ca miscarea sindicala din educatie sa nu mai existe datorita unor masuri "dibace" ale celor care ne guverneaza, masuri despre care am scris in randurile de mai jos...

Unităţile de învăţământ vor face statele de plată fara să mai reţină cotizaţia către sindicate. Dispoziţia aparţine Ministerului Educaţiei, care a furnizat unităţilor şcolare un nou program de calcul pentru plata salariilor. Sindicaliştii spun că măsura este ilegală şi are drept scop desfiinţarea mişcării sindicale.

Sindicaliştii afirmă că măsura nu respectă articolul 24 din Legea Dialogului Social - care stabileşte cotizaţia de sindicat la 1 % din salariul brut şi că ignoră Codul Fiscal - care stabileşte că din impozitul lunar face parte şi cotizaţia sindicală. Mai mult decât atât, susţin sindicaliştii, nu se ia în calcul nici Codul Muncii - care prevede că "este interzisă orice intervenţie a autorităţilor publice de natură a limita drepturile sindicale sau a împiedica exercitarea lor legală". Cert e că şcolile nu pot ignora dispoziţiile Ministerului Educaţiei, pentru că statele de plată vor fi verificate de Inspectoratul Şcolar şi, dacă nu corespund, nu se vor vira banii. Noul program se află pe o platformă unică la nivel naţional şi nu se pot efectua pe ea nicio oprire din salariu.

In aceste conditii, pana la reglementarea situatiei trebuie ca fiecare membru sa depuna personal aceasta cotizatie liderului de sindicat din scoala respectiva.Probabil ca, pe fondul nemultumirii generale fata de miscarea sindicala, multi dintre profesori nu vor plati aceasta cotizatie.Ce inseamna acest lucru?

In primul rand, cine nu plateste aceasta cotizatie nu mai este in mod automat membru de sindicat.Si cum sindicatele sunt cele care au “gestionat” toate procesele castigate pana acum in educatie nu stiu ce profesor are interesul sa mearga singur si sa se reprezinte in instanta.

Este cat se poate de clar faptul ca aceasta masura a ministerului vine ca un raspuns la “datoriile” pe care guvernul le are de platit profesorilor ca urmare a proceselor castigate de catre sindicate.Trebuie sa ne gandim bine de partea cui ne situam…De partea unui guvern care ne diminueaza in permanenta veniturile sau de partea organizatiilor de sindicat care ne apara, in mod organizat, drepturile?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu