luni, 5 decembrie 2011

Demiterile de la Jean Monnet respecta Legea Educatiei?

Conducerea Liceului "Jean Monnet" a fost demisă din cauza gravelor nereguli constatate de Corpul de control al MECTS, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va monitoriza timp de un an activitatea unităţii de învăţământ, a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

"Controlul efectuat a arătat că relaţia nefirească între profesor şi elevă, indiferent de cât de emancipat este mediul de la «Jean Monnet», a fost şi rezultatul unor disfuncţionalităţi grave în conducerea liceului şi gestionarea relaţiei părinte - şcoală. Evident, instanţa este cea care va decide asupra naturii acestei relaţii. Se vede clar că, atunci când conducerea şcolii nu îşi face datoria, efectele sunt grave", a spus, duminică, ministrul Daniel Funeriu.

Fosta directoare de la Liceul Jean Monnet, Tudoriţa Codreanu, a declarat astazi că nu va părăsi şcoala pentru că este profesor titular şi că nici nu va contesta decizia de a fi demisă pentru că "nu putem lupta cu sistemul".

"Trebuia să se găsească un ţap ispăşitor, iar acesta suntem noi . Nu pot să părăsesc şcoala pentru că sunt profesor titular. Părăsesc doar funcţia de director, dar rămân în aceeaşi şcoală", a declarat fosta directoare de la Liceul Jean Monnet.

Întrebată dacă va contesta decizia de a fi demisă, aceasta a spus că " nu ne putem lupta cu sistemul".

"Este nedrept ceea ce au făcut elevele în afara şcolii, eu nu trebuie să fiu răspunzătoare de ceea ce fac toţi elevii", a mai spus Tudoriţa Codreanu.

"Părinţii ar trebui să răspundă pentru copiii lor, pentru că noi am făcut tot ceea ce a ţinut de noi, sub directa coordonare a Inspectoratului Şcolar. Fiecare etapă a fost monitorizată de dumnealor. Este nedrept, pentru că eu nu pot să fiu alături de 1.200 de elevi în timpul lor liber. Acum când noi discutăm. unul dintre elevi poate să săvârşească o faptă antisocială, dar nu cred că eu trebuie să fiu răspunzătoare. Când copilul pleacă la ora 1.00 noaptea din casa părinţilor şi se întoarce dimineaţă de la club, nu ştiu dacă este răspunderea directorului", a spus Tudoriţa Codreanu.

Asadar, conducerea liceului de la Jean Monnet a fost demisa ca catre ISMB.

Conform Legii Educatiei:

Pentru cercetarea abaterilor prezumate sãvârsite de personalul didactic, personalul de conducere al unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar, personalul de îndrumare si de control din cadrul inspectoratelor scolare si de personalul de îndrumare si de control din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetãrii, Tineretului si Sportului, comisiile de cercetare disciplinarã se constituie dupã cum urmeazã:

b) pentru personalul de conducere al unitãtilor de învãtãmânt preuniversitar, comisii formate din 3-5membri, dintre care un reprezentant al salariatilor, iar ceilalti au functia didacticã cel putin egalã cu a celuicare a sãvârsit abaterea. Din comisie face parte si un inspector din cadrul inspectoratului scolar judetean/al municipiului Bucuresti;

(5) Comisiile de cercetare disciplinarã sunt numite de:

a) consiliul de administratie al unitãtii de învãtãmânt preuniversitar, pentru personalul didactic si personalul de conducere al acesteia;

Asadar, comisia de sanctionare este numita de catre consiliul de administratie al liceului si din ea face parte si un inspector scolar.

Interesant este insa faptul ca in conf. cu art. 281 din Legea Educatiei:

(2) Pentru personalul de conducere al unitãtii de învãtãmânt preuniversitar, propunerea de

sanctionare se face de cãtre consiliul de administratie al unitãtii de învãtãmânt preuniversitar si se comunicã prin decizie a inspectorului scolar general.

In concluzie, in conformitate cu Legea Educatiei, d-na director de la Jean Monnet nu poate fi demisa decat de catre consiliul de administratie al liceului respectiv, iar inspectoratul scolar nu face decat sa ia nota de acest fapt.

Intrebarea care se pune este urmatoarea…Se aplica sau nu se aplica Legea Educatiei in Romania?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Un comentariu:

  1. dupa halucinanta poveste , va mai intrebati daca trebuia sau nu demisa ?
    daca avea bun simt , trebuia sa-si dea demisia .
    relatia profesor elev , va spune ceva ?
    consiliul de administratie al scolii ? care elabora documente fara ca membrii sa fie prezent ? acestea , sunt fapte penale . invatamantul a ajuns aici pentru ca dumneavoastra , profesorii , aveti alte preocupari .
    lasati politica ( de orice fel ) . nu intamplator , leprele de la putere , va joaca pe degete .

    cosmin

    RăspundețiȘtergere