vineri, 16 decembrie 2011

Despre absentele elevilor...

În primul semestru şcolar, elevii români au adunat un număr record de absenţe,peste 30 de milioane. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu intenţionează să intensifice controalele în şcoli şi să-i sancţioneze drastic pe profesorii care le motivează absențele fără temei.

Cei mai mari chiulangii sunt elevii de la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba-Iulia, cu peste 40.000 de absenţe. Următorii pe listă sunt elevii bucureşteni de la Colegiul Tehnic „Miron Nicolescu”, care au adunat 30.000 de asbenţe în primul semestru, cam 46 pentru un elev. Dacă toate ar fi nemotivate, ar primi toţi preaviz de exmatriculare.

Regulamentul şcolar spune că la fiecare 10 absenţe nemotivate se scade un punct la purtare, iar daca nota la purtare este sub 6 elevul respectiv ramane repetent.

Din cele 30 de milioane de absenţe adunate de elevii din toată ţara, 17 milioane sunt motivate. Profesorii care le motivează însă fără temei vor fi cercetaţi pentru fals în acte, potrivit ministrului Daniel Funeriu.

Sunt multe de spus in privinta absentelor elevilor.Parerea mea este ca pana cand nu ii determinam sa vina “cu drag” la scoala, aceste absente vor continua sa se adune indiferent de masurile luate de catre scoli.Si pentru a determina elevul sa vina la scoala trebuie sa-l motivam.Cu conditii bune de invatamant, cu lectii interesante, cu dotari ale claselor si cabinetelor.Si poate cu burse…Tin minte ca acum cativa ani aveam o eleva care venea zilnic din provincie si care uneori mai absenta de la scoala.La inceputul unui an scolar a depus dosarul de bursa “Bani de liceu” si, dupa aprobare, in tot acel an scolar, eleva respectiva nu a avut mai mult de 10 absente.Era probabil motivata de banii primiti dar era probabil si altfel controlata de catre parinti.Pentru ca, pana la urma, tot la conlucrarea cu parintii ajungem.Daca reusim sa-i determinam sa se implice, elevul respectiv va veni la scoala mereu si va avea rezultate pe masura.Ce ne facem insa cu parintii pe care nu-i intereseaza ce se intampla cu copiii lor?

In final as vrea sa mai spun doua vorbe despre aceasta declaratie a ministrului Educatiei.Nu am vazut-o ca sa imi dau seama daca acesta a mai facut sau nu greseli de gramatica, dar cred ca in ”spatele ei” se ascunde si altceva.Se apropie semestrul al II-lea si ministerul doreste sa introduca “fisa de pontaj” pentru elevi si profesori.Este vorba de inregistrarea electronica a celor care intra si ies dintr-o scoala…Nu stiu daca elevii se bucura de aceasta masura, dar firmele PDL-iste care vor castiga contractele pentru aceste lucrari, cu siguranta ca o fac…Se apropie alegerile si mai trebuiesc “bani pentru partid”…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

5 comentarii:

  1. nu aveti dreptate;)noi copiiiiiiii venim la skl dar e corect ca profesorii unii stau degeaba si lasa in cls sa fie galagie e corect???

    RăspundețiȘtergere
  2. da e clara treba .. noi venim si nu ne platiti mai mult.. huoo macar 1 milion alocatia sa ne dati

    RăspundețiȘtergere
  3. deci dak suntem asa nu o sa rezolvam nmk ;);)e greu conditile is grele;)aku nu mai e cum a fost odata;)

    RăspundețiȘtergere
  4. dar noi ca ne ducem la skl ce ne dati nici corn cu lapte luavar drk sa va ea cu skolile voastre

    RăspundețiȘtergere
  5. profesorii trebuie sa fie calmi dar nu cu pritentii la elevi cu problemele personale a elevior

    RăspundețiȘtergere