vineri, 11 noiembrie 2011

Rezolvarea coruptiei de la bacalaureat ramane doar la nivel de declaratii...

Corpul de control al MECTS a solicitat inspectoratelor şcolare din Mehedinţi şi Ilfov să sesizeze procurorii pentru a cerceta 134 de cadre didactice, legat de fraude constatate la Bacalaureat.

În urma reevaluării prin sondaj a unor lucrări de la Bacalaureat, Corpul de control al MECTS a solicitat Inspectoratului Şcolar al Judeţului Mehedinţi să sesizeze procurorii pentru cercetarea a 134 de cadre didactice, pentru fraude, a spus, joi, ministrul Educaţiei Daniel Funeriu.

Pentru alţi 24 de profesori evaluatori din Mehedinţi s-a solicitat cercetarea disciplinară.

"În urma anchetei Parchetului Botoşani privind Bacalaureatul din 2010, în funcţie de gravitatea faptelor, au fost sancţionate 55 cadre, de la deschideri de dosare penale până la amenzi penale. Pentru sesiunile din 2011, încep cu Arad, unde Parchetul cercetează desfăşurarea Bacalaureatului în două licee. În judeţul Timiş, poliţia a deschis o anchetă la Lovrin. În Caraş Severin, ISJ a sesizat Înalta Curte. În urma acestui demers, s-au solicitat toate lucrările şi 184 au fost recorectate. La Constanţa, Parchetul a cerut o anchetă disciplinară la Colegiul de Marină. Vă asigur că ministerul va continua parteneriatul cu instituţiile statului pentru un sistem de învăţământ performant şi curat", a spus ministrul Educaţiei.

Acestea sunt declaratiile oficiale ale ministrului Educatiei.Pentru cine le citeste si nu are habar despre sistemul educational aceste declaratii pot parea ca “fac lumina” intr-un sistem corupt.Doar ca lucrurile nu sunt deloc asa.Se stie faptul ca acolo unde incep anchete disciplinare cu greu se da o sanctiune minima pentru profesorii cercetati.Trebuiesc dovezi, trebuiesc respectate anumite termene si cum profesorii din comisia de cercetare nu sunt juristi de cele mai multe ori aceste “anchete” nu urmeaza cursul firesc din punct de vedere juridic.

Cat priveste anchetele deschise de catre politie si de catre parchet chiar sunt curios daca se va ajunge la un rezultat concret.

Ca o parere personala aceasta conferinta de ieri a ministrului pe tema bacalaureatului nu a fost decat “o proba de imagine”.Doar ca adevaratele probleme raman nerezolvate si, cand spun despre lucrul acesta ma refer la aplicarea defectuoasa si intarziata a Legii Educatiei .

Poate ca era mai bine ca ministrul sa fi declarat ieri care sunt motivele pentru care principalele metodologii de aplicare a LEN nu au fost inca publicate in Monitorul Oficial…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu