joi, 24 noiembrie 2011

Cine este de vina pentru neplata salariilor din Teleorman?

Profesorii de la 14 unităţi şcolare din judeţul Teleorman, cele mai multe din municipiul Turnu Măgurele, au intrat luni într-o grevă spontană. Ei au trimis elevii acasă din două motive: de două luni nu şi-au primit salariile; în al doilea rând, toate şcolile din Turnu Măgurele nu sunt încălzite.

De ce s-a ajuns în această situaţie a explicat primarul municipiului Turnu Măgurele, Nicolae Mohanu. „Conturile primăriei sunt blocate de mai bine de două luni, din cauza prefectului judeţului, care a atacat în instanţă bugetul primăriei. Nu doar pentru profesori nu sunt bani, nu sunt pentru nici pentru toate utilităţile din localitate. La instanţa de fond, judecătorii au dat câştig de cauză primăriei, fapt ce atestă că bugetul a fost legal elaborat. Prefectul a făcut recurs şi până nu se judecă recursul, conturile rămân blocate", a declarat presei primarul Nicolae Mohanu.

Într-o intervenţie la RTV, ministrul de resort, Daniel Funeriu, a avut o prestaţie incalificabilă. Iată câteva dintre declaraţiile halucinate ale celui care conduce destinele învăţământului românesc. "Ţinând cont că în 2 ani de zile s-au înregistrat doar două cazuri, pot spune că este ceva izolat şi că sistemul (plata profesorilor prin intermediul primăriilor - n.a.) funcţionează. Deci nu este o problemă de ordin general. Problema nu este în curtea guvernului. Primarii sunt de vină, pentru că au o altă agendă." Asta a găsit de cuviinţă ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, să spună, fiind întrebat de situaţia explozivă din Teleorman. Nimic mai mult. Practic, Daniel Funeriu, afirmând că vina aparţine primarilor, pentru că au „altă agendă", nu a făcut altceva decât să manipuleze.

Replica la afirmaţiile ministrului a venit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea. "Primarul din Turnu Măgurele, ca şi ceilalţi primari nu au nicio vină, în afara faptului că nu sunt membri ai PDL sau UNPR. Totul se datorează prefectului. După ce în primă instanţă s-a dat dreptate primăriei, în ceea ce priveşte construcţia bugetului, în mod normal prefectul nu ar fi trebuit să facă recurs. Într-un astfel de proces în care este judecată legalitatea unui act administrativ, nu mai pot interveni alte elemente care să răstoarne prima hotărâre judecătorească la o instanţă superioară. Se va judeca acelaşi lucru practic. Prefectul a stat două săptămâni, şi abia atunci a făcut recursul. Dacă era de bună credinţă, prefectul ar fi trebuit să respecte hotărârea instanţei. Primarul a intervenit la Direcţia judeţeană de finanţe publice pentru a scoate bani pentru profesori, dar prefectul a dat ordin să nu se dea nici un ban. Până nu se judecă recursul, profesorii vor rămâne neplătiţi", a spus Dragnea.

Toate bune si frumoase, dar ce vina au profesorii care au venit la scoala si nu si-au primit salariile? De ce d-ul ministru nu le ia apararea profesorilor nici macar atunci cand acestia au dreptate?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu