vineri, 9 aprilie 2010

Felicitari profesorilor buzoieni...

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Buzău, profesorul Ion Dobre, care a participat la discuţiile de la Ministerul Educaţiei, a spus că după negocierile cu ministrul Daniel Funeriu şi secretarul de stat Oana Badea s-au creat premisele începerii şcolii în Buzău. "S-au făcut concesii de ambele părţi. Nu pot să afirm că au fost rezolvate problemele, de aceea protestul nostru va continua pe altă formă. Vom adopta calendarul de proteste al FSLI", a declarat Dobre.
El a precizat că rezultatul întâlnirii de la Ministerul Educaţiei va fi prezentat sâmbătă, în şedinţa de Colegiu a SIP Buzău şi că va propune soluţii pentru începerea cursurilor.
În judeţul Buzău, aproximativ 4.000 de cadre didactice au intrat în grevă în 16 martie, cursurile în circa 160 de şcoli fiind suspendate.
Asadar, astazi 09 aprilie protestul dascalilor buzoieni s-a incheiat.Rezultatul negocierilor cu siguranta ca nu a fost in favoarea profesorilor grevisti.Din acest punct de vedere se poate spune probabil ca profesorii buzoieni au pierdut.Este greu de crezut ca guvernul le va acorda in perioada urmatoare majorarile salariale pe care acestia le-au castigat in instanta pentru ca stim ca acest guvern are alte prioritati financiare.Desi pare ca au pierdut, de fapt dascalii buzoieni au castigat.Si au castigat in primul rand respectul nostru, al celorlalti profesori din tara.Al nostru, cei care, din pacate, nu i-am ajutat decat din punct de vedere moral.
Cu siguranta ca in acest timp cadrele didactice din Buzau au asteptat ca si alte orase sa intre in greva.Nu a fost asa, calendarul aprobat al protestelor sindicale, la nivel national era cu totul altul.In fond, profesorii buzoieni au fost in cea mai mare parte a protestului lor singuri.Cu greu presa informa despre miscarea lor...Si de multe ori nu intelegea nimeni nimic cu privire la revendicarile lor.Miscarea lor s-a asemuit cu miscarea "golanilor" din Piata Universitatii din anul 1990.Si atunci cei din piata au fost singuri impotriva tuturor.Atunci, cei din Piata Universitatii cereau democratizarea statului, o democratizare care atunci, pentru multa lume nici nu era posibila.Pana la urma democratia este o chestiune de mentalitate si de educatie...Si poate ca tocmai acest lucru am primit si noi acum de la profesorii din Buzau...o lectie... de democratie si de educatie.Pentru ca, chiar daca nu au dus protestul lor pana la capat, cei din Buzau ne-au aratat ca se poate.Ca putem sa spunem NU daca cineva ne nedreptateste cu buna stiinta.Ca putem sa spunem NU daca cineva doreste sa ne impuna anumite lucruri doar pentru ca asa s-a hotarat la nivel politic.Miscarea celor din Buzau a fost probabil o scanteie pentru ce va urma in perioada urmatoare.Sa nu uitam ca legea educatiei va fi depusa in curand in parlament in varianta initiala, cea neagreata de catre profesori...Probabil ca atunci multa lume va intelege semnificatia proverbului "cine seamana vant, culege furtuna"...Pana atunci insa, sa le multumim profesorilor buzoieni pentru efortul lor...Mi-ar fi facut mare placere sa fiu profesor buzoian in aceasta ultima luna...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Si eu as fi vrut sa fiu profesor buzoian. As fi vrut macar sa ajung acolo, dar din pacate nu am reusit. Felicitari lui Ion Dobre. Rusine sa le fie liderilor FSLI si celorlati lideri.

    RăspundețiȘtergere