miercuri, 28 aprilie 2010

Blocaj la Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor...

Ieri, la Comisia de Invatamant a Camerei Deputatilor au continuat discutiile despre legea educatiei.Au continuat este insa prea mult spus, termenul corect este ca s-au cam blocat.După ce săptămâna trecută nu s-a discutat nimic din Legea educaţiei, ieri situatia s-a repetat. Problema de fond este urmatoarea... PSD a depus un proiect de Lege al educaţiei naţionale (Legea Andronescu) cu nr.PLx115/2010 la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor. După acesta PDL-ul a depus prin ministrul Daniel Funeriu proiectul de Lege al educaţiei promovat de MEC cu nr.PLx156/2010 la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.Dupa proiectul PDL-ului si PNL-ul a depus propriile sale proiecte de lege, (propunere legislativa privind invatamantul superior (Pl-x180/2010), propunere legislativa privind statutul personalului didactic (Pl-x181/2010) si propunere legislativa privind invatamantul preuniversitar (Pl-x182/2010).
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a blocat Legea PSD-ului să ajungă la Comisia de Învăţământ în favoarea Legii Funeriu deşi aceasta din urma are un numar de înregistrare mai mare decât Legea Andronescu. Regulamentul Camerei Deputaţilor spune că se va discuta ca text de bază proiectul care ajunge primul la comisie. PSD şi PNL susţin că nu e corect ce se întâmplă şi au cerut negocieri.
După negocierile care au avut loc saptamana trecuta s-a convenit ca toate legile educaţiei (PSD,PDL si PNL ) să se discute în paralel. Numai că ieri la începutul şedinţei de la Comisia de învăţământ reprezentanţii PDL nu au mai recunoscut înţelegerea făcută în prezenţa ministrului şi au cerut ca Legea Funeriu să se discute ca lege de bază şi toate celălalte să fie considerate ca amendamente.
In concluzie, discutiile merg greu si au inceput deja cu o neregularitate.Consideram ca ordinea depunerii proiectelor trebuie sa fie si ordinea in care acestea se discuta sau ca aceste proiecte trebuie discutate in paralel.Este bine de stiut si faptul ca proiectul PSD-ului este in linii mari acelasi care a fost trecut in toamna trecuta in Parlament si in Senat si care a fost mai apoi declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala pentru ca anumite articole din acest proiect nu respectau Constitutia.Intre timp aceste articole au fost remediate...Sa nu uitam ca acest proiect al PSD-ului are si acordul sindicatelor...Cat priveste proiectul propus de catre PNL, acesta este in linii mari cel propus in timpul mandatului ministrului Adomnitei, fiind un proiect cu care opinia publica a fost de acord.De fapt, singurul proiect de lege cu care toata lumea etse in dezacord este cel al ministrului Funeriu.
Este de remarc ceva interesant. Legea invatamantului este o lege organica. Legea revizuirii Constitutiei este o lege constitutionala. In ambele cazuri, Guvernul s-a grabit sa trimita Parlamentului proiectele de lege. Se creeaza impresia ca executivul intra cam tare in legislativ, depasindu-si atributiile care sunt eminamente executive...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu