sâmbătă, 10 aprilie 2010

Finantarea invatamantului particular... concurenta neloiala?

In proiectul Legii Educatiei se precizeaza la art.8:
"Art. 8 (1) Învatamântul public este gratuit, în conditiile legii. Pentru unele activitati, niveluri si programe de studii, se pot percepe taxe în conditiile stabilite de prezenta lege.
(2) Finantarea învatamântului public si finantarea de baza a educatiei timpurii si a celei obligatorii, organizate prin învatamântul particular acreditat, se fac de la bugetul de stat, din programe nationale si europene, de la bugetele locale si din alte surse, conform prevederilor prezentei legi.
(3) Statul, prin organismul specializat al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, stabileste anual costul standard per elev sau prescolar, cost care sta la baza finantarii de baza. De suma aferenta beneficiaza toti elevii si prescolarii din învatamântul public, precum si elevii si prescolarii din învatamântul obligatoriu privat, care studiaza în unitati de învatamânt acreditate si evaluate periodic, conform legislatiei în vigoare. (5) Pentru finantarea din fonduri publice a învatamântului public si finantarea de baza a educatiei timpurii si a învatamântului obligatoriu organizat prin învatamântul particular acreditat se asigura anual minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv, iar pentru activitatea de cercetare stiintifica, se asigura minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv."


Acest articol de lege specifica cat se poate de clar ca învatamântului obligatoriu organizat prin învatamântul particular acreditat este finantat de la buget.Ca sa intelegem si mai usor acest lucru, orice scoala particulara acreditata care va functiona pana la clasa a IX-a inclusiv va fi finantata de catre stat intr-un mod absolut identic ca si o scoala de stat.Nu se tine cont de faptul ca finantarea de baza pentru scoala privata se va face de catre stat si, in plus scoala va primi in si sumele, deloc mici care rezulta din taxele scolare ale elevilor.In felul acesta, un profesor care functioneaza la invatamantul de stat va avea un salariu stabilit de catre guvern in timp ce un profesor care functioneaza in invatamantul particular va avea un salariu mai mare decat cel de la stat, acest plus de salariu provenind din taxele platite de catre elevi.Se va ajunge la paradoxul ca un profesor avand gradul I sau eventual absolvent de doctorat, care lucreaza la stat sa primeasca un salariu mai mic decat un profesor debutant care preda la privat.In acest fel, se va ajunge probabil la un exod al profesorilor de la stat catre sistemul privat.
As vrea sa lamurim cat se poate de clar un aspect.Nu avem absolut nimic contra mediului privat, suntem de acord ca tocmai mediul privat poate sa fie motorul unei economii sanatoase.Doar ca nu cred ca este normal ca o institutie din mediul privat sa fie finantata de catre stat.Se va ajunge probabil la situatia in care fiecare investitor isi va construi o scoala privata care va functiona pana la clasa a IX-a.De ce sa nu o faca? In fond are partea financiara asigurata atat de catre stat cat si de catre parinti.Este o afacere prospera pana la urma...Singura grija a respectivului investitor este sa aduca cat mai multi copii la scoala lui.Ati auzit de scandalul de la Universitatea Spiru Haret?
Se doreste generalizarea lui la nivelul fiecarui catun? Va dati seama ca se poate ajunge la concurenta neloiala si la nivel de sat? Sa presupunem ca acolo, in catunul acela de pe munte sunt 25 de elevi care urmeaza sa intre in clasa I.Si, sa presupunem ca primarul de acolo doreste sa isi mai faca o afacere si infiinteaza o scoala particulara.Stie de la inceput ca statul ii finanteaza cheltuielile de baza.A auzit si el de finantarea per capita.Sa presupunem ca acolo, in satul acela de la munte exista de ani de zile si o scoala de stat.O scoala care are o vechime si o traditie de ani de zile.Este scoala de unde au plecat cei ce acum sunt mandria satului respectiv.Sa mai presupunem ca primarul respectiv, reuseste prin metode mai putin ortodoxe sa "convinga" parintii sa isi inscrie copiii la scoala lui.Ce se va intampla cu scoala cea veche? Ori va ajunge o ruina, ori primarul cel intreprinzator o va folosi, ca extindere a scolii sale.Se va ajunge in situatia in care sediul scolii de stat va fi "inghitit" de catre scoala privata.Iar acest lucru nu se va intampla doar la sate...
Pentru cine este curios si citeste in DEX va observa ca "privat ≠ public". Adica aceste doua cuvinte sunt antonime.Si atunci ne punem intrebarea logica...De ce invatamantul privat acreditat va trebui finantat din banii statului pana la clasa a IX-a?
In Constitutia Romaniei, la art.32 (4) scrie cat se poate de clar:
"Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii."
Aceasta inseamna ca statul plateste pentru ca elevii sa poate studia gratuit la stat.
Nu rezulta deloc ca si invatamantul particular este gratuit...Doar ca prin actuala lege se doreste acest lucru.Domnilor "campioni" in legi declarate neconstitutionale, nu va dati seama ca pe langa
concurenta neloiala intre invatamantul de stat si cel privat, art.8 din proiectul legii educatiei incalca si Constitutia?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu