marți, 20 aprilie 2010

Joi 22 aprilie greva generala de o zi...

Joi 22 aprilie va fi greva in sistemul educational.Pentru o zi scolile isi vor inchide portile.Aceasta miscare de protest a fost stabilita la nivelul tuturor sindicatlor din invatamant.Motivele declansarii acestei greve sunt scrise in comunicatul comun al federatiilor sindicale, comunicat postat in cele de mai jos:

"Motivele protestului nostru sunt următoarele:

1. Faptul că proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de M.E.C.T.S. Guvernului României, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului, conţine o serie de dispoziţii cu efecte negative și dezastruoase asupra personalului din învăţământ, între care enumerăm:
• pierderea titularizării în sistem, ceea ce va genera şomaj în rândul cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate;
• dispariţia în totalitate a mişcării de personal;
• trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, va genera, de asemenea, restrângeri de activitate;
• subfinanţarea sistemului de învăţământ public, în condiţiile în care, dintr-un procent de 6% din PIB şi nu 7% cât se prevede în Strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii” – se finanţează atât învăţământul public, cât şi cel privat;
• politizarea excesivă a sistemului şi aservirea şcolii intereselor de partid ale autorităţilor administraţiei publice locale;
• structura nefuncţională a Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ;
• dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie, cum ar fi: decontarea cheltuielilor de navetă, cele 6 călătorii/an dus-întors pe calea ferată, prima de instalare, concediile fără plată, reducerea cu 2 ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I;
• imposibilitatea negocierii de drepturi, altele decât cele salariale, prin contractele colective de muncă.
2. Faptul că veniturile salariale, în special cele ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic s-au diminuat, datorită sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale;

3. Ignorarea de către conducerea M.E.C.T.S. a existenţei şi valabilităţii Legii nr. 221/2008 până în luna decembrie 2009, care instigă ordonatorii de credite şi inspectoratele şcolare la nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009, care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut începând cu luna ianuarie 2010, la nivelul lunii decembrie 2009."


Concluzie: Absolut toate punctele sunt motive de greva...In cazul in care noua lege a educatiei se aplica in forma propusa de guvern profesorii vor fi grav afectati.Greva este singura modalitate de a protesta, singura modalitate de a spune NU.In cazul in care la aceasta greva vor adera toti profesorii din invatamantul preuniversitar, guvernul chiar ar trebui sa-si dea seama ca in acest sector este o problema majora.Au fost si cazuri in care intre greva anuntata si greva efectiva au fost mari diferente.In sensul ca nu toti cei care au aderat la greva au si participat la ea efectiv.Acum chiar este nevoie de solidaritate.Acum probleme ridicate sunt multiple.Aceasta greva de o zi cat si greva generala sunt un rau necesar.Altfel, exista riscul ca acest guvern sa nu stie cand si unde anume trebuie sa se opreasca.Daca nu acum...atunci cand?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Pe edu.ro un proiect, la Camera Deputaţilor altul
    COMUNICAT DE PRESĂ
    Bucureşti, 19.04.2010

    Deşi avem un singur proiect al Legii Educaţiei elaborat de MECTS, am ajuns să discutăm la Parlament o variantă, în timp ce site-ul ministerului afişează o alta.

    Nu cred că s-a mai întâmplat vreodată, în istoria legislativă a acestei ţări, ca un proiect legislativ să încalce atâtea alte legi în cursul său de avizare.
    Voi face o recapitulare: legea a fost gândită şi redactată pe ascuns, fără consultarea reprezentanţilor sindicatelor sau a profesorilor şi părinţilor, în ciuda insistenţelor acestora; timpul pentru dezbatere publică a fost scurtat de la 30 de zile la 2 săptămâni, după bunul plac al ministrului Daniel Funeriu; singura discuţie publică, organizată pe marginea legii a avut loc la Parlament (nu am înţeles de ce), la care PNL a primit 4 minute pentru a-şi expune punctul de vedere; proiectul a fost avizat de Guvern la prima lectură, iarăşi o premieră.

    Şi ca să ajung la momentul prezent: această lege a fost trimisă într-o variantă la Camera Deputaţilor, aşa cum poate fi ea consultată pe site-ul www.cdep.ro, dar pe site-ul ministerului, www.edu.ro figurează o variantă cu modificări de ultimă oră.
    Un exemplu concret este acel paragraf prin care se afirmă că „mulţi învăţători cu studii medii, absolvenţi ai liceelor pedagogice sunt mai bine pregătiţi decât mulţi cu studii superioare”, paragraf care în varianta ministerului nu mai există.

    Fac apel către ÎNCĂ ministrul Educaţiei să nu mai încalce şi alte legi pentru a-şi vedea aprobată această încercare legislativă, să înţeleagă faptul că există o procedură pe care chiar dacă eşti membru PDL trebuie să o respecţi. Şi poate ne anunţă şi pe noi când ajunge la forma pe care şi-o doreşte. Până atunci, mă văd în situaţia de a fi cea care îi spune ministrului: dacă aţi fi respectat legislaţia în vigoare, nu eraţi acum în situaţia de a modifica, tăia, adăuga şi cosmetiza fraze din proiectul dumneavoastră.

    Alina Gorghiu, deputat PNL

    RăspundețiȘtergere