joi, 15 aprilie 2010

Victorie partiala la Buzau...

Pe site-ul ministerului a aparut un comunicat in care se anunta ca intre Ministerul Educatiei si SIP "Prof.Ion Neacsu" Buzau s-a semnat un acord cu privire la incetarea conflictului de munca existent la data aceea, respectiv cu privire la incetarea grevei generale a profesorilor buzoieni.Se spune ca pentru a fi sigur de veridicitarea unei stiri esti obligat sa o "cauti" in cel putin doua surse.Doar ca pe site-ul sindicatului buzoian nu am gasit nimic postat cu privire la acest acord.Sub aceste rezerve am publicat comunicatul ministerului, in randurile de mai jos:

"Conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar „Prof. Ion Neacşu" din Buzău, au semnat în data de 13 aprilie, Acordul în baza căruia conflictul de muncă existent la nivelul judeţului Buzău a încetat.
În redactarea acestuia s-a ţinut cont de prevederile Legii 330/2009 şi ale OUG nr. 1/2010 şi de propunerile minimale ale membrilor de sindicat. Conform acestui document, începând cu data de 12 aprilie a.c., toate cadrele didactice din judeţul Buzău îşi reiau activitatea în conformitate cu prevederile contractului de muncă. Recuperarea materiei şcolare devine obligatorie, desfăşurându-se în mod eşalonat în zilele de luni până vineri, conform unui grafic aprobat de către directorul unităţii de învăţământ preuniversitar şi transmis la Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, astfel încât recuperarea să fie efectuată în totalitate până la sfârşitul anului şcolar.
Referitor la plata personalului didactic pentru lunile februarie (restanţe) şi martie, aceasta se va face conform Legii nr. 330/2009 şi a OUG nr. 1/2010. Calculul şi plata sumelor pentru punerea în execuţie pentru trimestrul I a anului 2010 a sentinţelor judecătoreşti conform OUG nr. 71/2009 se vor face în luna aprilie a.c., iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău va monitoriza această operaţiune."

Dupa cum se poate observa materia se va recupera pana la sfarsitul anului scolar in cursul saptamanii lucratoare, de luni si pana vineri.Deci s-a creat un precedent cu privire la o eventuala recuperare a materiei in cazul unei greve generale in invatamant.Daca s-a putut la Buzau se va putea peste tot pentru ca exemplul a fost dat.In felul acesta multi dintre profesorii care ezita in aceste zile sa semneze pentru declansarea grevei generale, doar din motive financiare, ar putea sa fie mai linistiti.Va fi ca la Buzau, din punctul acesta de vedere...
Ce este insa mai interesant de citit in acest comunicat este cum se vor plati banii castigati de catre profesorii buzoieni in instanta.De fapt, motivul pentru care a fost declansata greva. Este vorba despre acele drepturi salariale pentru care guvernul a dat o ordonanta pentru a fi platite in anii urmatori.Citim foare clar ca
"plata sumelor pentru punerea în execuţie pentru trimestrul I a anului 2010 a sentinţelor judecătoreşti conform OUG nr. 71/2009 se vor face în luna aprilie a.c.".

OUG nr.71/2009 spune ca:
"Art. 1
(1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2009, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel:
a) in anul 2010 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu;
b) in anul 2011 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;
c) in anul 2012 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu.
(1^1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii in perioada 1 ianuarie—31 decembrie 2010, se realizeaza astfel:
a) in anul 2011 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu;
b) in anul 2012 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;
c) in anul 2013 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;"


Pana una alta dascalii buzoieni vor avea, la sfarsit de aprilie, o parte din drepturile salariale castigate in instanta platite.Ei pot spune acum ca au castigat ceva prin greva lor.Ce va face insa guvernul cu ceilalti profesori care au castigat aceste drepturi in instanta? E nevoie de o greva pentru a fi platite? Ce vor face dascalii buzoieni incepand cu data de 1 mai, data de la care, conform protocolului semnat, ministerul nu se mai obliga sa plateasca aceste mariri?
Cu siguranta ca in acest moment ministerul a castigat o batalie, dar mai are mult pana cand sa castige razboiul.A castigat un moment de respiro, moment de care chiar avea nevoie.Doar ca, in aceste momente sindicatele strang deja semnaturile membrilor pentru declansarea grevei generale.Pentru ca s-au adunat deja mult prea multe...
Avem un proiect de lege in educatie care ne nemultumeste profund, avem salarii micsorate, avem sporuri taiate...Acest guvern nu ne-a adus nimic pozitiv...Dar absolut nimic...Asa ca vom face greva generala...Si pentru o lege a educatiei care sa ne multumeasca, si pentru drepturile salariale dar mai ales pentru a recastiga demnitatea dascalilor din aceasta tara...Inainte de declansarea acestei greve as vrea sa le dau un sfat celor de la putere...Domnilor guvernanti, lasati educatia acolo unde este locul ei... in mainile profesorilor...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu