vineri, 30 aprilie 2010

Profesorii de liceu rămaşi fără ore vor fi transferaţi la gimnaziu...Oare?

Noua structură a liceului de trei ani, poate înseamna mai puţine ore la catedră pentru unii profesori, însă "nu se pune problema ca dascălii să-şi piardă normele. S-au făcut estimări grosiere, iar profesorii titulari din Bucureşti cărora le vor dispărea din numărul de ore, îşi vor completa norma cu ore la gimnaziu", a precizat Cristian Alexandrescu.
Aceeaşi măsură se va aplica şi în judeţele din ţară, astfel încât cadrele didactice să nu-şi piardă locul de muncă. "În cazul în care se va restrânge postul, profesorul va fi transferat în altă unitate de învăţământ sau îşi va completa norma în altă şcoală", a explicat inspectorul şcolar adjunct Galaţi, Laura Marin.
"Problema transferului cadrelor didactice de la liceu la gimnaziu este că există o poziţie refractară şi elitistă, în sensul că profesorul de la liceu consideră postul său mai prestigios decât cel de la gimnaziu. Însă prin formarea profesională, toţi profesorii sunt la fel", a conchis Melania Mandas Vergu.
Transferul clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu se va face atunci când sistemul de educaţie va fi pregătit, iar calculele Ministerului Educaţiei arată că această măsură ar putea fi aplicată în anul 2013.
Profesorii de la gimnaziu au pregătirea să predea materiile din programa clasei a IX-a, spun reprezentanţii ministerului. "Cu excepţia celor care au terminat şcolile pedagogice de trei ani, toţi profesorii sunt pregătiţi să predea la orice clasă. Dascălii de gimnaziu şi de liceu au studii egale, salarii egale şi aceleaşi condiţii de muncă, nu există diferenţe între ei", a declarat consilierul ministrului Educaţiei, Melania Mandas Vergu.
Din declaratiile de mai sus ar rezulta ca, potrivit legii educatiei, varianta Funeriu, daca un profesor nu mai are ore la liceul la care o sa fie titular acesta se poate transfera la gimnaziu.Acest lucru este insa valabil doar in declaratii...Practic insa, articolul din proiectul de lege este cat se poate de clar:
Art. 314.
(1) La data intrării în vigoare a acestei legi, tot personalul didactic calificat, titular, devine titular al unității de învățământ cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată

De aici rezulta ca profesorul respectiv este titulat doar intr-o singura scoala, fara posibilitatea de a se transfera la o alta scoala, respectiv la gimnaziu.
Este adevarat ca unele licee au si scoala generala si ca profesorul titular la liceu este titular si la gimnaziu.Dar acest lucru, conform noului proiect nu se poate face decat daca liceul respectiv are si scoala generala.
Din declaratiile de mai sus rezulta ca prin trecerea clasei a IX-a la scoala generala normele se conserva.Respectiv, numarul de ore per total in invatamant ramane acelasi.Evident ca acest lucru nu poate sa fie corect daca citim cu atentie urmatorul articol al proiectului de lege:
Art. 55.
(1) Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este de maximum 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate, conform prezentei legi.


De aici rezulta ca o clasa de gimnaziu are 25 de ore pe saptamana iar una de liceu 30 de ore.In felul acesta, doar de la clasa a IX-a, prin mutarea de la liceu la gimnaziu, se pierd 5 ore/saptamana, respectiv 28 % dintr-o norma, calculat la nivel de scoala.Daca intr-un liceu sunt 4 clase de a IX-a, prin trecerea acestor clase la gimnaziu se pierde, la nivel de invatamant, mai mult de o norma didactica.Nu stiu daca calculele facute de initiatorul proiectului de lege au fost si de reducere a numarului profesorilor, dar se pare ca acest lucru se va intampla.Si mai este o problema...Destul de interesanta.
La liceu multe dintre materii au doar o ora pe saptamana si nu se studiaza in fiecare an scolar.Este, de exemplu, cazul biologiei.Este clar ca prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu multe din normele profesorilor nu vor mai fi intregi.Ce va face un profesor care ramane cu, spre exemplu 12 ore intr-un liceu? Sau un profesor care va ramane cu mai putin de 9 ore? Sunt probleme la care trebuie gasita o solutie...
Dar nu doar la nivel de declaratii, ci la nivel de articole de lege...
Consider ca aplicarea legii educatiei in varianta de acum va duce la foarte multe anomalii in sistem.Poate ca era bine ca aceasta lege sa se aplice initial doar ca varianta pilot in unele judete.Asa cum a fost odata cu titularizarea la nivel de scoala.Si apoi, pe baza concluziilor sa se imbunatateasca legea si sa se aplice si la nivel national...Cine are urechi de auzit este bine sa auda...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu