marți, 14 decembrie 2010

Premiile Alianţei pentru o Românie Curată

Conform http://www.evz.ro/ , Alianţa pentru o Românie Curată si-a desemnat premiile pentru acest an calendaristic.
„Sunt premii pentru bună şi proastă guvernare, în care arătăm oameni care sunt de partea legii sau ziarişti care şi-au făcut bine treaba”, a spus Alina Mungiu Pippidi, unul dintre iniţiatorii platformei civice, înainte de a trece la categorii.

Premiul „Una spunem, alta facem” a fost acordat ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, iar cel cu titlul „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau” a mers către noul director al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Bucureşti, Mireille Rădoi. Cei doi sunt personaje într-un scandal proaspăt. Mireille Rădoi, absolventă a Academiei Naţionale de Informaţii („pepiniera” Serviciului Român de Informaţii) şi fost consilier local PDL a câştigat, în urmă cu o lună, un concurs misterios, pentru conducerea BCU. Desemnarea a fost făcută, se pare, cu „binecuvântarea” ministrului Funeriu. „Domnul Funeriu promovează o lege a educaţiei care să depolitizeze acest domeniu. În schimb, ia partea unei numiri politice.

- Premiantul secţiunii „Traseistul anului” este Cătălin Cherecheş, actualmente deputat independent. La sfârşitul lui 2008, „a intrat în Parlament sub sigla PSD, de unde a demisionat în luna februarie pentru a se alătura independenţilor, de unde a plecat pentru a se alătura apoi PNL, de unde a fost exclus în luna septembrie, după care a redevenit independent. Povestea continuă”, se arată în motivaţia juriului.

- La secţiunea „Reformare prin politizare”, premiul s-a acordat ex-aequo, secretarului general al Guvernului, Daniela Nicolae Andreescu, şi premierului Emil Boc. Meritele celor doi: au motivat decizia de demitere a lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (fost IICCR) şi înlocuirea acestuia cu Vladimir Tismăneanu prin nevoia de „respectare a acordului cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”.

-La sectiunea „Pericol legislativ în acţiune” - Silviu Prigoană (PDL) n-a avut emoţii .
A fost premiat pentru întreaga activitate, într-o arie vastă de domenii. „După ce a eşuat să creeze un minister al presei, insistă să facă din romi ţigani. Dacă nu e oprit după ce a dat TVR Internaţional la externe, o să dea şi TVR intern la Interne, şi după asta va fi prea târziu”, precizează juriul.

- Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, este „Supravieţuitor fruntaş”.
Asta pentru că sunt patru luni de când patru bebeluşi au murit în incendiul de la Maternitatea Giuleşti, iar ministrul a rezistat inclusiv „propriei tentaţii momentane de a-şi da demisia”.

- „Cea mai stupidă lege a anului” a fost desemnată, tot după o concurenţă acerbă, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 58/2010. Este vorba de celebrul act privind impozitarea drepturilor de autor, care a reuşit să pună pe drumuri zeci de mii de români derutaţi. Autorii au uitat să scadă costurile din beneficii şi să pună în acord normele cu textul ordonanţei. Între timp, textul a fost îndreptat, însă nu cu totul. „S-ar fi impus demisia tuturor celor care s-au aflat pe traseul legii, însă acest lucru nu s-a întâmplat”, a explicat Alina Mungiu Pippidi.

- „Uşor cu rasismul pe scări” e primul dintre premiile „de bine”. A câştigat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), organism care n-a ezitat să aplice aceeaşi măsură atât în cazul derapajelor reprezentanţilor puterii, cât şi ale politicienilor din opoziţie. De verdicte negative ale CNCD n-au scăpat preşedintele Traian Băsescu şi – recent – ministrul de externe Teodor Baconschi. Acesta din urmă declarase: „Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie roma”.

- La secţiunea „Justiţie cu curaj”, au fost nominalizaţi magistraţi care au luat decizii în spiritul legii şi clar motivate, în ciuda unor presiuni evidente. Judecătoarele Ana Maria Trancă, de la Tribunalul Bucureşti, care a pronunţat arestarea preventivă a lui Sorin Ovidiu Vântu şi judecătoarea Nicoleta Cristuş, de la Judecătoria Sectorului 1, care a decis arestarea lui Gigi Becali, au fost desemnate câştigătoare.

La sectiunea „Cel mai eficient jurnalist de investigaţie” a fost desemnat Attila Biro, de la Hotnews.ro, pentru că a reuşit să probeze un lucru bănuit de mulţi, că firma câştigătoare a unei licitaţii publice din România scrie termenii de referinţă. În octombrie, Biro a scris despre mecanismul prin care primarul PDL din Măgura Ilvei (judeţul Bistriţa-Năsăud) a acordat un contract de 400.000 de euro în urma unei licitaţii suspecte de trucaj. Jurnalistul spune că a fost frapat în special de unul dintre răspunsurile edilului Avram Valer: „Presa scrie ce vrea. Gura presei și apa pe vale nu o poate opri nimeni. Și minunea asta ține trei zile, s-a găsi şi alt subiect. Că doar nu o să scrieți un an de zile de licitația asta”.

Acestea au fost premiile Alianţei pentru o Românie Curată.Cu mult umor s-au semnalat cateva din cazurile care au fost sau care nu au fost normale in anul care trebuie sa se incheie.
Din pacate, cele mai multe premii au mers in zona lucrurilor anormale intr-o tara democratica...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu