sâmbătă, 18 decembrie 2010

Salariu minim 1200 lei pentru un absolvent de studii superioare...in domeniul privat..

Sindicatele şi patronatele au semnat zilele trecute contractul colectiv de muncă la nivel naţional. Documentul stabileşte un salariu minim de 700 de lei(aproximativ 217 dolari). Lucrurile stau diferit pentru absolvenţii de studii superioare care au garantat un câştig minim de 1.200 de lei(circa 372 dolari), cifră identică cu cea din prezent.
Ce ne facem insa in domeniul bugetar unde salariile sunt parca din ce in ce mai mici?Am fost costernat sa aflu ca o femeie de serviciu dintr-o scoala castiga acum 4.5 milioane de lei pe luna.Saptamana trecuta un coleg, profesor cu vechimea in jur de 5 ani, mi-a aratat fluturasul de salariu.Salariul lui pe o luna de zile era de 6 milioane de lei.Cum poate un profesor sa traiasca decent cu un asemenea salariu?
Cat va mai trebui sa asteptam pentru ca, in Romania sa se poata trai relativ normal?
Cate generatii de Videni trebuie sa se mai imbogateasca pentru a lasa apoi economia sa se dezvolte si sa putem sa avem si noi salarii normale?
Uitati-va la salariul minim din domeniul privat pentru un absolvent de studii superioare, cel de 1.200 lei si la salariul unui profesor debutant, de maxim 600 lei.
O sa imi spuneti poate ca daca nu ii convine la stat, profesorul respectiv isi poate cauta de munca in domeniul privat.Asa este, doar ca, in final, ce se va alege cu educatia elevilor din aceasta tara?
Trebuie sa recunoastem faptul ca in doar doi ani de zile, cei de la PDL au reusit sa puna "pe butuci" sistemul educational din Romania...
Printr-o lege a educatiei in favoarea minoritatilor, prin salarizarea de mizerie a profesorilor, prin stoparea investitiilor, prin desfiintari de scoli, s-a ajuns acum ca sistemul educational sa fie mai jos decat a fost vreodata.
In final se impune o intrebare...Cum ar fi fost in Romania acum, daca presedinte nu era Traian Basescu? Cu siguranta ca mult mai bine...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu