vineri, 17 decembrie 2010

Pe 22 decembrie Curtea Constitutionala dezbate din nou Legea Educatiei...

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit ca va dezbate pe 22 decembrie sesizarile deputatilor PSD, PC si PNL si a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, privind Legea Educatiei. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a contestat, miercuri, Legea Educatiei la Curtea Constitutionala, motivand ca procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstitutionala.
In sesizarea adresata Curtii Constitutionale, presedintele Senatului acuza faptul ca Legea Educatiei Nationale a fost considerata adoptata in ciuda faptului ca acest proiect de lege a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, in urma deciziei Birourilor Permanente reunite. Acesta invoca in sesizarea depusa la CCR si decizia plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului din data de 14 decembrie, de a considera Legea Educatiei ca fiind adoptata prin procedura angajarii raspunderii, argumentand ca astfel legea se plaseaza “in afara oricaror reguli procedurale constitutionale si regulamentare, iar in mod special se afla in afara regulilor constitutionale prevazute in ceea ce priveste angajarea raspunderii Guvernului”.
Si Opozitia a contestat Legea Educatiei la CCR. Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat ca opozitia a depus la CCR o sesizare de neconstitutionalitate a textelor din Legea Educatiei Nationale, dar si a modului de adoptare a acestui act normativ. “Sesizarea se refera atat la modul in care a fost adoptata legea, pe procedurile de adoptare, si critica si chestiunile esentiale de fond din textul legii. (...). Sper ca de aceasta data CCR se va pronunta, ca si de alte dati, in sensul respectarii Constitutiei si a punerii in acord a proiectului Legii Educatiei Nationale cu prevederile Constitutiei”, a anuntat Dusa.
Autorii sustin in sesizarea adresata CCR ca Legea Educatiei este viciata de neconstitutionalitate in ansamblu, adoptarea ei fiind realizata cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern. De asemenea, opozitia sustine ca Guvernul ignora vadit doua decizii anterioare pronuntate de Curtea Constitutionala a Romaniei privind forma de adoptare a acestei legi prin angajarea raspunderii Guvernului.
Ca o parere personala, eu cred ca de data aceasta Curtea Constitutionala va fi de acord cu Legea Educatiei, in forma dorita de catre guvern.Data la care a fost stabilita aceasta dezbatere, 22 decembrie, este mult prea in pragul Sarbatorilor pentru a mai avea cineva "puterea" sa protesteze.Ca ne convine sau ca nu ne convine, vom incepe anul 2011 cu o noua Lege a Educatiei, desi este foarte clar pentru toata lumea ca aceasta lege nu este in favoarea elevilor, a profesorilor si a studentilor de nationalitate romana.Este cat se poate de clar faptul ca cei de la UDMR vor "sarbatori festiv" intrarea in noul an, pentru ca au obtinut in cele din urma ceea ce isi doreau...O lege a educatiei care sa-i favorizeze mai mult pe elevii maghiari decat pe elevii romani...Iar acesta nu este decat un prim pas...Din declaratiile din ultimele zile ale liderilor maghiari rezulta in mod cat se poate de clar ca acestia isi doresc si autonomie teritoriala in zonele in care au populatie majoritara.Aceasta inseamna ca minoritatea maghiara va avea drept de autoguvernare in zonele respective...Nu stiu daca va mai amintiti de celebra lozinca a anilor 90, "nu ne vindem tara"...Atunci s-a dovedit a fi o exagerare, doar ca acum, cei de la PDL chiar acest lucru fac...In schimbul a inca doi ani de guvernare, vor accepta si aceasta cerinta a comunitatii maghiare...Fara sa le pese ca istoria ii va judeca...
Si inca ceva...Imi imaginez cum va incepe cuvantarea de Anul Nou a presedintelui Basescu de anul acesta..."Dragi maghiari...am promulgat legea educatiei...sper ca anul viitor sa promulg si legea prin care sa obtineti autonomie teritoriala..."
Vorba romanului Caragiale..."Curat murdar, neicusorule...".

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Oricum legea guvernului e mult mai buna decat cea propusa de opozitie,proiect propus de pnl si psd care e halucinant!!!
    Rusine pnl si psd!!!rusine si guvernului!

    RăspundețiȘtergere