miercuri, 13 aprilie 2011

Alexandru Paleologu si fiul sau, "bufonul" Theodor…

Alexandru Paleologu s-a născut pe 14 martie 1919 într-o veche familie boierească care își are probabil originile în Imperiul Bizantin . Prin diverse înrudiri, Paleologu a fost descendent al marelui domnitor Constantin Brâncoveanu. Tatăl său a fost deputat PNL și apoi secretar general în Ministerele de Justiție și Finanțe. Alexandru Paleologu a absolvit Liceul Spiru Haret din București și apoi a studiat la Universitatea București, unde este licențiat al Facultății de Drept. În 1944, devine referent la Comisia Română de Aplicare a Armistițiului, iar între 1946 și 1948 este atașat de legație la Ministerul Afacerilor Externe al României.Urmărit de Securitate, se ascunde sub un nume fals (Ion Crăifăleanu) în orașul Câmpulung-Muscel până în ianuarie 1956, când fapta pentru care fusese urmărit se prescrisese și putea reintra în legalitate. Paleologu este arestat pe 8 septembrie 1959 și condamnat la 14 ani de muncă silnică cu confiscarea averii. A fost grațiat în 1964.După ieșirea din închisoare urmează o perioadă de readaptare. Este reintegrat pe post de cercetător științific la Institutul Academiei Române pentru Istoria Artei, Secția Artă Veche. Devine secretar literar la Teatrul „C. I. Nottara” din București în 1967 și membru al Uniunii Scriitorilor, iar între 1970 și 1976 este redactor la Editura Cartea Românească.După revoluția română din 1989, a fost numit Ambasador al României în Franța începând cu 31 decembrie 1989 , și demis în iunie 1990 din cauză că simpatiza cu „golanii” din Piața Universității (numindu-se chiar „ambasadorul golanilor”), cât și din cauza vederilor sale monarhiste. După aceea, devine membru al Partidului Alianței Civice, înființat de Nicolae Manolescu, fiind între 1992 și 1996 senator în circumscripția electorală Argeș. Și-a continuat mandatul de senator din partea Partidului Național Liberal, fiind între 1996 și 2000 senator de Vrancea și între 2000 și 2004 senator de București.A murit la 86 de ani în casa sa de pe str. Armenească nr. 34, București.
Este autorul celebrului citat…"As fi fost un geniu daca nu as fi fost atat de prost."
Theodor Paleologu (n. 15 iulie 1973, București, România) este fost ambasador al României în Danemarca și Islanda în perioada 2005 - 2008 și deputat de București din partea Partidului Democrat-Liberal în legislatura 2008-2012.De asemenea, între 22 decembrie 2008 și 23 decembrie 2009, a fost ministru al culturii în guvernul Emil Boc.
Doar ca intre tata si fiu diferenta este ca de la cer la pamant.
Se spune despre copiii conceputi la batranete ca ori sunt foarte inteligenti ori gandesc foarte rar.In cazul de fata lucrurile sunt cat se poate de clare, tinand cont de faptul ca “micul” Theodor face in permanenta de ras familia Paleologu.Este trist sa vezi ca un om in care s-a investit atat de mult din toate punctele de vedere, pare ca are un “handicap” permanent.Nu stiu care au fost motivele pentru care Theodor Paleologu s-a inscris in PDL dar sunt sigur ca ilustrul sau tata nu i-ar fi impartasit aceste intentii.
Mai nou, micul Theodor candideaza la sefia PDL.Pe post de iepure desigur, pe culoarul domnului Boc.
Cu o sinceritate absurdă în context, Paleologu recunoaşte că se bagă singur în seamă: “Hai să fim serioşi şi să ne vedem lungul nasului. M-am înscris în această cursă pentru a promova nişte idei, pentru a insista asupra unor lucruri şi despre asta este vorba. Nu vizez propriu-zis şefia PDL (…) ci dezbaterea pe care o va crea”. În plus, vrea să se asigure că nimeni nu se va plictisi la reuniunea pedelistă: “Pur şi simplu vreau să contribui la dezbatere, să destind atmosfera, de ce nu să constitui o pată de culoare la congres. În felul acesta e mai multă animaţie, mai mult suspans. N-o să ne plictisim”. Candidat de complezenţă din start, Paleologu mai susţine că a luat decizia şi mânat de dorinţa de a “creşte democraţia” din partid: „E bine să depăşesc un tabuu în partid legat de cei cu vechime, de greii partidului. (…) Am vrut să demonstrez că şi cineva care nu e un greu al partidului se poate înscrie în cursă”. Cineva pe care doar o persoană «absurdă» sau «paranoică» l-ar poate considera un pericol: Emil Boc şi Vasile Blaga nu sunt absurzi încât să mă considere o ameninţare. Uitaţi-vă la mine, cum pot fi eu ameninţător pentru cineva? Ar trebui să fie paranoic să se simtă ameninţat în vreun fel de mine. În nici un caz nu am apucaturi de killer politic”.
Si are atat de multa dreptate, Theodor…El nu este un killer politic ci doar un simplu “bufon”…
Poate ca, in timp, micul Theodor va modifica celebrul citat al tatalui sau.Si,in citatul de mai sus, va inlocui “un geniu” cu cuvantul “normal”…

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu: