vineri, 1 aprilie 2011

Solutia guvernului...plafonarea salariilor profesorilor...

Guvernul a discutat, joi, in prima lectura un proiect de lege care va stabili, pentru anul 2011, modul de calcul al salariului pentru personalul didactic si personalul didactic auxiliar, informeaza un comunicat de presa al Executivului. Potrivit primului-ministru, Emil Boc, in prezent, salarizarea profesorilor nu este unitara din cauza majorarilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti irevocabile, statul roman neavand resursele financiare pentru a sustine plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice.

Potrivit unui comunicat de presa, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera decizia de joi, 31 martie 2011, potrivit careia salariile personalului didactic sunt plafonate, este o incalcare grava a drepturilor pe care profesorii le-au castigat in instanta.

„La nivelul federatiei noastre sunt 7 mii de hotarari judecatoresti irevocabile pentru reincadrare potrivit Legii 221/2008 si peste 50 de mii de procese pe rol. Nerecunoasterea acestor reincadrari pe posturi si a majorarilor salariale obtinute prin hotarari irevocabile reprezinta o nerespectare a rolului pe care il are un cadru didactic in formarea copiilor, cei care reprezinta viitorul acestei natiuni. Tinand cont ca protestele organizate de colegii nostri din Botosani si Suceava, chiar si sub forma grevei generale, nu au induplecat Guvernul, federatiei noastre ii ramane o singura sansa, aceea de a se adresa forurilor internationale, pentru a ne castiga dreptatea. Cerem, totodata, pe aceasta cale, demisia primului ministru Emil Boc si a ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Petru Funeriu, pentru iresponsabilitatea de care dau dovada si pentru nerespectarea legilor acestui stat. Le reamintim membrilor Guvernului faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat ca hotararile judecatoresti irevocabile se pun in aplicare. Daca revenirea economiei romanesti inseamna noi taieri de salarii, inseamna ca totul este o minciuna, iar Romania este in plina recesiune”, a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI.

Asadar, guvernul a gasit solutia pentru rezolvarea revendicarilor profesorilor din Suceava si Botosani si le micsoreaza salariile printr-o asa zisa "plafonare".
Doar ca acesti profesori au castigat in instanta aceste drepturi salariale si, in mod cat se poate de logic, ele trebuiesc platite.In orice tara civilizata, o hotarare definitiva si irevocabila a justitiei se pune imediat in aplicare.Doar ca la noi, guvernul Boc gandeste altfel...Si ar mai fi ceva de spus aici...Presupunand faptul ca guvernul va "plafona" salariile incepand de astazi, nici o lege din lume nu le da dreptul sa nu plateasca banii pe perioada din urma.Se stie faptul ca, potrivit Constitutiei, o lege nu actioneaza decat pentru viitor...
Doar ca, la noi, plafonat este Guvernul Romaniei...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu