joi, 7 aprilie 2011

Legea dialogului social...

Proiectul de lege privind dialogul social a fost prezentată de ministrul Muncii, Ioan Botiş, conducerii Coaliţiei de guvernare şi a fost discutat cu partenerii sociali. Este posibil ca Guvernul să încerce iar adoptarea legii prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului. Modificările legislative sunt majore, iar reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor s-au pronunţat deja împotriva acestora.
În ceea ce priveşte sindicatele, acestea vor fi recunoscute ca reprezentative doar dacă vor avea ca membri cel puţin jumătate plus unu din numărul salariaţilor unităţii respective, în condiţiile în care, în acest moment, sindicatele pot negocia contractul colectiv de muncă la nivel de unitate dacă au ca membri cel puţin o treime din numărul angajaţilor.
Este eliminată obligaţia pentru angajator de a acorda gratuit organizaţiilor sindicale din unitate spaţiu şi dotări şi înlocuirea cu posibilitatea negocierii acordării acestor facilităţi în contractul colectiv de muncă aplicabil. Plata zilelor prestate pentru activitate sindicală liderilor de sindicat va fi asigurată de organizaţia sindicală.
Proiectul elimină aplicarea pentru toţi a contractelor colective de muncă şi prevede posibilitatea extinderii aplicării contractului colectiv de muncă de la nivelul unui sector de activitate la nivelul tuturor unităţilor din sector prin ordin al ministrului muncii.
Pentru a soluţiona conflictele de muncă, va fi înfiinţat pe lângă Ministerul Muncii Oficiului de Mediere şi Arbitraj a conflictelor colective de muncă. În plus, sunt revizuite etapele de negociere, în vederea soluţionării amiabile a conflictelor şi sunt reglementate greva de avertisment şi greva de solidaritate.
Guvernul se reuneste astazi intr-o sedinta extraordinara pentru a demara procedurile de angajare a raspunderii pe legea privind dialogul social si pe legea privind uniformizarea salariilor profesorilor, a declarat Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului.
Asadar, guvernul Boc “ataca” sindicatele…Doar ca intr-un fel s-ar putea sa le faca un bine pentru ca este posibil ca, in scurt timp, in invatamantul preuniversitar sa nu mai existe decat un singur sindicat.Si spun asta pentru ca, potrivit acestui proiect de lege, intr-o unitate scolara nu va fi recunoscut decat sindicatul care va avea ca membrii jumatate plus unul din numarul salariatilor.In felul acesta, sindicatele mici vor fi "inghitite" de cele mari...Ceea ce este bine pentru unitatea miscarilor sindicale...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu