duminică, 10 aprilie 2011

Guvernul nu doreste accesarea fondurilor europene...

Europarlamentarii români Ramona Mănescu (PNL) şi Victor Boştinaru (PSD) au declarat, în cadrul unui seminar pe teme legate de absorbţia fondurilor europene că România ocupă ultimul loc la acest capitol, conform Mediafax.

În cadrul seminarului organizat de aceştia, s-a prezentat un sondaj conform căruia România a reuşit să absoarbă puţin sub 15% din fondurile europene valabile, atât la dezvoltare regională şi coeziune, cât şi la capitolul social.

Astfel, dintr-un total de 3,68 de miliarde pentru fonduri sociale, România a reuşit să atragă 14,16%, ocupând penultimul loc între statele europene la acest capitol. Singurul stat care se plasează mai jos la acest capitol este Malta, cu o rată de absorbţie de 13,76%.

Din cele 15,53 miliarde de euro alocate României ca fonduri pentru dezvoltare regională şi fonduri de coeziune, autorităţile au atras, până la 1 martie 2011, 13,43%, fiind pe ultimul loc între ţările europene.

România poate atrage fonduri europene din totalul sumelor alocate până în 2013.
Cei doi europarlamentari dar şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană au atras atenţia că România urmează să primească mai puţini bani de la Uniunea Europeană, în perioada 2014-2020, proporţional cu fondurile rămase neabsorbite în prezent.
Cei trei oficiali au criticat şi absenţa reprezentanţilor din guvern de la această dezbatere. "Declarativ, guvernanţii spun mereu că absorbţia fondurilor europene este o prioritate, dar la nivelul faptelor nu se întâmplă absolut nimic, miniştrii responsabili nici măcar nu fac act de prezenţă la un seminar pe o problemă care ar putea aduce României multe avantaje", a afirmat europarlamentarul PNL.

Asadar, Romania nu reuseste sa atraga fonduri europene.Se ajunge in situatia in care contributia Romaniei pentru aceste fonduri europene este mai mare decat fondurile accesate, tara noastra fiind in pierdere din acest punct de vedere.Cat despre faptul ca guvernul nu "doreste" sa acceseze aceste fonduri, explicatia este simpla...Cum ar putea oare "asfaltatorii" PDL sa umfle costurile in cadrul unor proiecte europene asa cum o fac atunci cand primesc contractele direct de la guvern?...Pe banii nostri, evident...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu