joi, 14 aprilie 2011

Cazul Melania Vergu din nou in actualitate...

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie cercetarea Melaniei Vergu, fost consilier personal al ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

ANI a constatat unele nereguli privind derularea proiectului cu fonduri europene coordonat de Melania Vergu, respectiv schimbaea destinaţiei banilor. De asemenea, ANI cere DNA să ia la bani mărunţi şi averea dobândită de fosta consilieră a lui Daniel Funeriu, împreună cu familia sa.

Într-un comunicat remis, joi, de ANI se arată că în urma verificărilor făcute în cazul Melaniei Vergu, fost consilier personal în Cabinetul Ministrului Educaţiei, au fost constatate "indicii temeinice privind săvârşirea unei infracţiunii contra intereselor financiare ale Comunităţilor Europene", precum şi "indicii temeinice privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese".

ANI s-a sesizat din oficiu în 11 ianuarie 2011 cu privire existenţa unui conflict de interese în perioada în care a fost consilier personal al lui Funeriu, respectiv 24 decembrie 2009 - 3 iunie 2010.

Melania Vergu a fost informată cu privire la declanşarea cercetărilor ANI în cazul său în data de 7 februarie 2011, prin intermediul unei scrisori recomandate pentru care a fost confirmată primirea în 9 februarie 2011, informează Mediafax.

Asadar, ancheta in cazul Melania Vergu continua.Si este normal sa fie asa atata timp cat la mijloc este vorba de fonduri europene.Pentru ca, in cazul in care nu se ia nici o masura in acest caz flagrant de coruptie, este posibil ca UE sa ne sanctioneze in zona fondurilor europene.Mai ales ca, asa cum stiti, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale a fost invitată saptamana aceasta, la audieri în Comisia pentru afaceri regionale (REGI) din Parlamentul European pentru a da explicaţii referitoare la modul în care România utilizează fondurile europene,ţara noastră având cea mai mică rată de absorbţie dintre toate statele UE.Doar ca, Elena Udrea l-a delegat pe secretarul de stat Răzvan Murgeanu să o reprezintă în comisie, ceea ce a stârnit nemulţumirile europarlamentarilor. „Doamna Udrea sfidează Parlamentul European", a spus, revoltată, Constanze Krehl, coordonatorul socialiştilor în Comisia REGI.

Uniunea Europeana este cu "ochii pe noi" in privinta fondurilor europene.Fonduri care, in viziunea unora,nu reprezinta decat un nou mijloc de imbogatire.Doar ca, din pacate pentru ei, este posibil ca verificarile facute de UE sa fie altfel decat cele facute de catre autoritatile romane.

Revenind la cazul Melania Vergu, cea care pe bani europeni si-a amenajat casa devenita sediul firmei prin care a obtinut acest proiect.

Potrivit unui comunicat al ANI, la data de 18 noiembrie 2009, Ministerul Muncii – Directia Generala Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane” (AMPOSDRU) a aprobat cererea de finantare cu titlul “Practica sa inveti, invata sa practici”, nr. 20143/08.10.2008, depusa de SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL, reprezentata legal, in calitate de director, de Ioan Teodor Vergu, fiul Melaniei Vergu.

Contractul de finantare nr. POSDRU/60/2.1/S/20143, in valoare de 14.678.765 lei, a fost semnat pentru beneficiar – SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL – de catre administratorul societatii comerciale, Melania Vergu.

Prin cererea de finantare, la rubrica “Resurse alocate pentru implementarea proiectului”, SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL se obliga “sa puna la dispozitia proiectului sediul societatii comerciale din Bucuresti …”, sediu aflat la acea data pe Bulevardul Aviatorilor, sector 1, Bucuresti.

La data de 22 februarie 2010, dupa semnarea contractului de finantare, Melania Vergu, in calitate de manager de proiect si administrator al SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL, a schimbat sediul social al acestei firme, in baza unui contract de comodat.

Activitatile manageriale si administrative ale Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143 au fost, in fapt, efectuate la un imobil situat in Bucuresti, sector 1, Strada Ion Campineanu, aflat in proprietatea Melaniei Vergu, in care aceasta isi are si domiciliul.

Pana la data de 14 martie 2011, s-au efectuat catre beneficiar – SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL – doua plati in cuantum de 1.448.599 lei si 3.186.799 lei.

In cadrul Proiectului POSDRU, au fost raportate si decontate cheltuieli majore efectuate cu schimbarea destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene, reprezentand plati in valoare totala de 486.872 lei, dupa cum urmeaza: “amenajarea sediului”, conform contractului de furnizare nr. 63/14.04.2010, in valoare de 102.000 lei, “proiectare-montare centrala termica” in valoare de 6.722 lei, “achizitie mobilier” in valoare de 75.630 lei, “achizitie echipamente de calcul, aparatura video si foto” in valoare de 294.117 lei.

De asemenea, ANI sustine ca sunt indicii temeinice privind savarsirea infractiunii de conflict de interese de catre Melania Vergu.

Astfel, obiectivul general al Proiectului POSDRU/60/2.1/S/20143 consta in “cresterea gradului de informare si constientizare asupra rolului programelor de pregatire practica in dodandirea competentelor profesionale de catre elevi si studenti, precum si in cresterea ocupabilitatii si insertiei acestora pe piata muncii”.

Activitatile prevazute in proiect erau stabilite a se derula in unitatile de invatamant din mediul rural si urban din Romania, aspect care releva conflictul de interese in ceea ce priveste beneficiului patrimonial intervenit la data la care Melania Vergu a fost numita in functia de consilier personal al ministrului Educatiei, data la care aceasta detinea in cadrul Proiectului, atat calitatea de manager de proiect, cat si pe cea de administrator al SC Edu Tim Consultanta Europeana SRL.

In concluzie, este foarte bine sa se faca "lumina" in acest caz iar cei vinovati sa plateasca.Nu trebuie uitat faptul ca, atunci cand "lucrurile au iesit la lumina", Melania Verdes era "mana dreapta" a ministrului educatiei.Care vrea sa lase impresia ca "nici usturoi nu a mancat si nici gura nu ii miroase"... Oare cand ne va informa ANI despre deschiderea unei anchete impotriva unui ministru aflat in functie?


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu