luni, 7 noiembrie 2011

Plata cotizatiei catre sindicat a fost "eliminata" din fluturasul de salariu...

Liderii de sindicat din preuniversitar sunt nemulţumiţi de noul program de salarizare al cadrelor didactice implementat la nivelul inspectoratelor scolare. Mai exact, din acest program a fost eliminată plata cotizaţiei către sindicat şi rata către CAR. Procentul de 1% din salariul brut, îndreptată spre sindicate, era deductibilă din impozit. Inspectoratul scolar nu mai semnează statele de plată dacă acestea au reţineri ale cotizaţiei pentru sindicat. Asta înseamnă că membrii de sindicat trebuie să meargă să plătească la banca la care sindicatul are contul, cu chitanţă în mână. Acest lucru poate duce la reducerea numărului de membri, dat fiind faptul că cei care locuiesc departe de oraş nu se vor deplasa pentru a-şi achita la bancă cotizaţia. Consecinţele aplicării acestei măsuri sunt scăderea numărului de membri de sindicat şi destabilizarea mişcării sindicale. Nici ratele la CAR nu se mai reţin pe stat, adică cei care s-au împrumutat trebuie să facă drumuri la CAR pentru a depune rata.

Salariile vor fi calculate cu programul Edusal, care calculează salariile profesorilor în mod unitar pe ţară .In felul acesta profesorii vor fi plătiţi mai mult cu 1%, iar cei care vor dori îşi vor depune cotizaţia direct catre sindicate.

Acestea sunt noutatile legate de salarizarea profesorilor.In locul unei cresteri consistente a veniturilor suntem acum anuntati ca va trebui sa facem un drum pana la banca pentru a achita cotizatia catre sindicate sau, eventual sa platim aceasta cotizatie direct liderilor pe baza unei chitante.Trebuie sa recunosc ca aceasta “miscare” este una “maiastra” si, in felul acesta se da o “lovitura fatala” miscarii sindicale din invatamant.Este cat se poate de clar faptul ca numarul celor care vor plati aceste cotizatii va fi din ce in ce mai mic, acest lucru intamplandu-se si pe fondul nemultumirii profesorilor fata de “ajutorul” celor de la sindicat.

Din punct de vedere legal cred ca cei de la inspectorat nu pot fi obligati sa semneze un stat de plata pe care sa apara si retinerile pentru sindicat, si ca ne face placere sau nu, acest lucru este o problema stricta a sindicatelor. Si, daca ne amintim si de prevederile Legii Sindicatelor din aceasta primavera realizam faptul ca, de fapt, drepturile profesorilor nu vor mai fi aparate de catre nimeni.

In final as mai vrea insa sa spun un lucru.Poate ca a venit vremea ca cei care conduc sindicatele sa realizeze ca daca nu “se intorc catre oameni” vor avea parte de o “dezertare in masa”.In ultimii ani de zile miscarea sindicala din invatamant a fost aproape inexistenta si, in acest timp s-au pierdut aproape toate drepturile castigate inainte.S-a ajuns acum in situatia in care pentru organizarea unui miting sa se faca eforturi uriase iar numarul celor care ar participa sa fie foarte redus.Probabil ca acum “se plateste nota” pentru faptul ca avem trei organizatii sindicale in preuniversitar in loc de una singura asa cum ar fi fost normal, organizatii care mai mult s-au “luptat” intre ele decat sa “se zbata” pentru binele profesorilor.Cu siguranta ca daca nu apar lideri noi si carismatici care sa conduca miscarea sindicala, peste un an de zile vom constata faptul ca sindicatele din preuniversitar nu mai exista...

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

3 comentarii:

  1. ESte cantecul de lebada al miscarii sindicale. Liderii de sindicat, aproape neschimbati in ultimii 20 de ani, vor culege ceea ce au semanat. Pariez ca nici 25% dintre actualii sindicalisti nu vor merge la banca pentru a plati cotizatia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pi de ce ne-am duce la banca sa platim.Interesul este al lor sa-si ia salariile nu al nostru. Sa vina sa ne ceara si sa aduca si fluturasii lor de salariu. Se zvoneste ca soferul sindicatului are salariu mai mare ca un profesor,ma intreb cat o avea doamna presedinta (pensionara fiind).

    RăspundețiȘtergere
  3. Este incorect ca liderii de sindicat sa fie si pensionari, si lideri in acelasi timp. Liderii federatiilor ar fi trebuit sa nu accepte aceste situatii. A fost un lant al slabiciunilor care ne-a adus aici.

    RăspundețiȘtergere