miercuri, 23 noiembrie 2011

Târgului „Gaudeamus - Carte de învăţătură"...

Între 23 şi 27 noiembrie, Radio România organizează ediţia a 18-a a Târgului „Gaudeamus - Carte de învăţătură", în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Pe o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi, peste 400 de edituri, cu peste 650 de lansări şi prezentări de carte, dezbateri şi mese rotunde, întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură promit un târg deosebit de atractiv.

Târgul „Gaudeamus" 2011 se va deschide sub auspiciile muzicale ale unui minirecital propus de Radio România Muzical tuturor celor care se vor afla miercuri, 23 noiembrie, ora 12.00, la Romexpo. Pentru iubitorii cărţii şi ai muzicii bune, violoncelistul Răzvan Suma va interpreta o „Suită" de Johann Sebastian Bach. După succesul proiectului „Ascultă 5 minute de muzică clasică", ce a adus acest gen de muzică în hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj, muzee, librării, şcoli şi chiar într-un penitenciar, era timpul potrivit ca muzica clasică să răsune şi la cel mai important târg de carte.

Pentru al doilea an consecutiv, „Gaudeamus" este gazda Seminarului internaţional „Talking Books on the Radio", iniţiat de Radio România, în parteneriat cu „European Broadcasting Union", adresat posturilor publice de radio şi televiziune. În cadrul seminarului vor fi dezbătute multiplele direcţii de dialog între carte şi radio, în trei secţiuni: „Literature on the Radio", „Poetry on the Radio" şi „Fairy Tales on the Radio", care va avea loc vineri, 25 noiembrie, în sala de conferinţe a Hotelului Pullman din Bucureşti. Continuă şi în acest an parteneriatul cu „Zilele Cărţii Europene", eveniment cultural în care Târgul „Gaudeamus" a înscris Bucureştiul alături de alte oraşe europene ca Paris, Bruxelles, Luxemburg sau Strasbourg.

Această ediţie va fi un epilog la „Zilele Cărţii Europene" (12-19 noiembrie) şi îi va avea ca invitaţi pe Jean Claudé Augé şi pe Philippe Leguen.

Ediţia din acest an reuneşte un număr impresionant de expoziţii al căror numitor comun îl reprezintă cartea în diferite ipostaze, de la fotografie la cartea-document sau cartea-obiect, fără a omite legătura specială între carte şi Radio. „Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului" reprezintă o incursiune insolită în lumea cărţii, din perspectiva fotografică a francezului Jean Marc Godes, „Dialog între carte şi radio" este un concurs de fotografie organizat în colaborare cu Festivalul Internaţional de Artă Fotografică „FotoFest" din Cluj. Inedite vor fi şi expoziţiile „Principiul labirintului", care imaginează o punere în spaţiu a „Bibliotecii Babel" de Jorge Luis Borges, realizată de graficianul Lucia Dumitrescu, dar şi „Sub semnul lui Pavese", o abordare inedită, în patru tehnici diferite, a operei lui Pavese. Interesantă şi o istorie a tiparului, prezentată în expoziţia „Curtea Domnească" din Târgovişte, în care sunt etalate valoroase tipărituri, „Evanghelia învăţătoare", „Cazania lui Varlaam", „Biblia de la Bucureşti", „Îndreptarea Legii" şi alte preţioase documente tipografice, xilogravuri, inele sigilate, iar într-una din sălile muzeului va avea loc reconstituirea unui muzeu tipografic din secolul al XVIII-lea.

Asadar…Va invitam la Gaudeamus…Si nu singuri, ci insotiti de cat mai multi elevi din scolile dumneavoastra…


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Un comentariu:

  1. Sa cumparati si cartea mea de teste grila de istorie pentru admiterea la Academia de Politie, publicata la editura Paralela 45. Este cea mai buna de pe piata.Cristi, pentru reclama, dau o apa plata cu lamaie...doar suntem sportivi.

    RăspundețiȘtergere