vineri, 25 noiembrie 2011

Bursele pentru elevi…


Prin Ordinul Nr. 5576 din 7 octombrie 2011 al ministrului Educatiei au fost stabilite criteriile de acordare a burselor pentru elevii din preuniversitar.Acest document poate fi vazut aici.

Acordarea burselor reprezintă o formă de sprijin material, vizând atât protecţia socială, cât şi stimularea elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură şi disciplină, bursele acordându-se din bugetele locale ale unităţilor administrativ – teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, potrivit prevederilor art. 105 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.

Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, noul act normativ precizând că bursele de care pot beneficia elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat sunt: burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social. Detaliind criteriile generale de acordare a tuturor acestor tipuri de burse, Ordinul 5576/2011 menţionează că bursele se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat, examenului de certificare a calificării profesionale şi pe perioada pregătirii practice, un elev neputând primi două burse simultan, dar având dreptul să opteze pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai mare perioadă de timp. Prin excepţie, elevii care beneficiază de burse de studiu pot primi şi burse de performanţă sau burse de merit, elevii care se încadrează în aceste prevederi şi care au dreptul să primească atât bursă de performanţă, cât şi bursă de merit, trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă de timp mai mare.

Ordinul de ministru pare destul de generos…Doar ca plata este facuta de catre consiliile locale in limita fondurilor disponibile.Aceasta inseamna ca nu toti elevii care vor indeplini conditiile de acordare a acestor burse vor si beneficia de ele.Spre exemplu, bursa de merit se acorda elevilor care au media generala peste 8.50 si 10 la purtare, doar ca in aceasta situatie, la gimnaziu vor fi foarte multi elevi.Se vor gasi fondurile necesare pentru toti? Eu unul nu cred…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

7 comentarii:

  1. Eu am 8 peprimu semestru. Daka pe al 2-lea iau 10 la purtare si media peste 8.50 mi se poate acorda bursa?

    RăspundețiȘtergere
  2. pe primu semestru avand 8 la purtare... Are vreo legatura cu al media la purtare de pe al 2-lea semestru?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bursele se acorda pentru rezultatele obtinute in anul scolar anterior. Cine nu a avut 10 la purtare nu ia bursa nici daca are media generala 9,93.

      Ștergere
  3. Daca am terminat clasa a 9-a cu media 9,63(cea mai mare medie dintre toti elevii claselor a 9-a) la un liveu din Brasov inseamna ca voi primi bursa?Sau se iau cele mai mari medii din toate clasele 9-12,caz in care cei de la filologie au medii mult mai mari...?

    RăspundețiȘtergere
  4. am un baiat in clasa cu media 10 in ambele semestre (CLS A V A) este olimpic national la matematica si nimeni nu a sugert ceva despre o bursa de merit chiar nimic.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca am media 9,80 in clasa a sasea pe primul semestru iau bursa??

    RăspundețiȘtergere