sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Scoala romaneasca intre "particular" si "stat"...

Taxele practicate de instituţiile private pornesc de la câteva mii de euro pe an în cazul grădiniţei şi pot ajunge la câteva zeci de mii de euro pentru anii de liceu. Mai jos aveţi lista celor mai costisitoare şcoli din Bucureşti:

- American International School of Bucharest (AISB): 13.712-19.411 de euro/an

- British School of Bucharest (BSB): 16.200-18.250 de euro/an

- International School for Primary Education (INS): 2.310-12.650 de euro/an

- Mark Twain International School (MTIS): 3.500 - 8.200 de euro/an

- Şcoala Europeană Bucureşti: 7.000 de euro/an

- Şcoala Lauder-Reut: 5.000-6.500 de euro/an

- Little London: 3.250 - 6.400 de euro/an

La o prima privire preturile sunt foarte mari si din aceasta cauza doar o anumita categorie de parinti isi permit sa plateasca aceste taxe.Intrebarea care se pune este insa daca acesti bani isi gasesc acoperire in activitatile de la scolile respective.As vrea sa spun de la inceput faptul ca nu sunt un fan al invatamantului privat si ca am considerat intotdeauna ca o scoala de stat, liceu sau facultate, este din punct de vedere al diplomei obtinute cu mult peste ce ofera invatamantul privat.Daca in invatamantul universitar este foarte clar de ce este asa, uneori pare ca in invatamantul preuniversitar aceste lucruri nu sunt foarte clare.Mai ales daca tinem cont si de faptul ca, prin noua lege a Educatiei si invatamantul obligatoriu particular este finantat tot de catre stat.Ca sa fiu sincer chiar nu stiu daca diploma de bacalaureat de la liceele de mai sus este recunoscuta pentru admiterea la universitatile de stat, probabil ca nici nu ar fi corect sa fie asa daca tinem cont de faptul ca programa scolara de la particular este cu totul alta decat cea de la stat.Ca o parere personala, la liceele particulare cu taxe de genul de mai sus, majoritatea copiilor sunt probabil de genul "rasfatat de tata", copii cu oarecare probleme de educatie si de comportament, care considera ca prin taxa achitata toate aceste probleme dispar.

Sunt profesor de 17 ani in invatamantul preuniversitar si consider ca in acest moment cunosc foarte bine sistemul de educatie de la noi.Am locuit 3 ani in Belgia si am putut sa observ si sistemul de educatie de acolo, asa ca pot trage concluziile necesare.

Ca si parinte, eu consider ca, indiferent de taxele si de "asa zisele conditii" de la invatamantul particular, pentru un licean din Bucuresti nu exista mandrie mai mare decat sa invete la un colegiu national ce apartine invatamantului de stat.Nu ma va convinge nimeni ca un absolvent al liceelor particulare de mai sus va avea "valoarea" unui elev care a terminat colegii nationale precum Sava, Lazar , George Cosbuc , Spiru Haret sau Iulia Hasdeu.Din punctul meu de vedere la colegiile nationale de acest tip se aduna "crema" elevilor din Bucuresti.Nu trebuie uitat faptul ca aici selectia este foarte riguroasa si ca se bazeaza exclusiv pe posibilitatile intelectuale ale elevului respectiv.Pentru ca una este sa-ti "plateasca tata" taxele la o scoala privata si alta este sa reusesti tu, ca si elev, sa obtii la admitere o medie minima de 9.50, pentru a avea acces la un colegiul national de top.Si as mai vrea sa spun un lucru aici...Sa nu va imaginati ca toti elevii care vin la aceste colegii nationale sunt saraci.Nu este asa, foarte multi dintre ei au posibilitati financiare destul de ridicate.Doar ca si intre copiii "de bani gata" exista diferente de natura intelectuala.Unii dintre ei sunt foarte capabili si invata pentru a ajunge la colegiile nationale iar ceilalti raman "beizadelele" parintilor si urmeaza scoli particulare cu nume "pompoase".O selectie naturala pana la urma...

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

8 comentarii:

  1. din nefericire , discutati numai de bani . si impartiti copii , ca dealfel majoritatea profesorilor , dupa criterii sociale . ilegal si jignitor .
    intalnim asta in fiecatre scoala , din romania .

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil ca asta ati inteles Dvs din ce ati citit.Nici nu ma mira foarte tare acest lucru, atata timp cat pentru Dvs Romania se scrie cu litere mici...

    RăspundețiȘtergere
  3. ati citit legea educatiei ?
    "selectia naturala " ?
    ideile acestea , le-am mai auzit la unii lideri "fosti" PNL - stoica . acum le aud la unul , numit neamtu , de la noua republica . toti , va dati liberali . rusine !
    ce aveti voi comun cu liberalii ?
    si oricum romania , este o tara cu "r" mic.
    intr-o tara cu "R" , cadrele didactice nu prea fac politica . nu-i asa ?
    nu va mai retin , aveti sedinta de partid .

    RăspundețiȘtergere
  4. Din cate stiu eu stoica este acum la partidul Dvs

    RăspundețiȘtergere
  5. Copilul meu invata la una din scolile particulare prezentate in acest articol. Am ales aceasta scoala particulara pentru ca imi doresc o educatie buna pentru copilul meu. Am facut un sondaj al scolilor si dupa mai multe prezentari am optat pentru cea de acum. M-a cucerit total metoda de invatamant, modul extraordinar de imbinare a teoriei cu practica, diversitatea proiectelor in care sunt implicati copii, lucrul pe echipe in permanenta dinamica, amploarea cercetarii pe care trebuie sa o faca pentru fiecare proiect in parte. Studiul bilingv face ca totul sa se desfasoare atat dupa programa romaneasca cat si dupa cea britanica, copii avand minim 6 ore de curs in fiecare zi. Profesorii sunt dedicati si foarte bine pregatiti. Copii muncesc foarte mult - pleaca de regula de la 7,30 si ajung acasa cel mai devreme la 15, dupa care fac temele si studiul individual. Problema apare nu la copii ci la parintii acestora. Sunt intr-adevar parinti care nu-si asuma rolul real de parinte trimitand copilul intr-un sistem particular de invatamant cu perceptia ca profesorii sunt o prelungire a bonelor de acasa iar actul educational este o "marfa". Nu sunt multi - ce-i drept - dar stricaciunile sunt majore. Nota proasta o are de regula conducerea scolii care inchide ochii sau aplaneaza erori grave pentru ca sunt parinti influenti. Pacat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pacat ca autorul articolului este professor si transmite ideile sale celor pe care ar trebui sa ii instruiasca. Articolul este plin de pareri preconcepute si tipare absurde. Ca tot este un subiect la moda, nu am auzit de spaga la BAC in licee particulare, dar am vazut elevi cu medii peste 9 venind de la astfel de scoli....

    Nu toti elevii din invatamantul particular sunt rasfatatii lui tata,din contra liceele Monet si Caragiale ii "umilesc" pe toti particularii.

    Parintii care sustin astfel de taxe cauta de fapt sa scape de mentalitati ca a celui care scrie articolul. Sper ca stati mai mult p ela partid decat pe la scoala si astfel scapa bietii elevi nevinovati de mentalitatile dvs.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt absolvent al unuia dintre "marile" colegii nationale din Bucuresti. Am avut colegi foarte buni dar si foarte multi "slabuti". Unii cu bun simt, altii fara bun simt... Am avut cativa profesori excelenti si multi mediocrii sau chiar slabi. Asa ca stiu destul de bine ce primesc de la sistemul de stat.

    Referitor la scolile private romanesti pot spune ca am experimentat si acest sistem, avand copilul elev pentru cativa ani la Scoala Europeana (cea "patronata" de familia Bivolaru). Grobianismul si aroganta patroanei este egalata doar de meschinaria si suficienta caracteristica oamenilor mici si limitati.
    Profesorii sunt platiti prost, si in consecinta sunt bucurosi atunci cand primesc mici atentii de la unii dintre parinti adaptati deplin mediului dambovitean. Deci si acolo, "in privat", sistemul este viciat (marea majoritate a profesorilor vin de la scoli de stat, patroana vine si ea din sistemul de stat si natural, tolereaza spaga ca mijloc de motivare suplimentar pentru angajati). Infrastructura de studiu este foarte slaba in comparatie cu Scoala Americana sau cu cea Britanica din Pantelimon si chiar mai slaba decat a multor scoli de stat (de exemplu nu are o sala de sport, salile de clasa sunt foarte mici, etc.). Scolile private romanesti sunt de fapt niste "fundatii non-profit" care ajung "non-profit" dupa ce patronii acestora le "mulg" de bani prin tot felul de contracte cu societati afiliate (chirii pentru cladiri, tot felul de servicii, vacante si cheltuieli personale, etc.). De exemplu, la Scoala Europeana, "patronii" s-au mutat in Elvetia cu familia extinsa (cu copii, nora, nepoti, etc.), iar acolo viata este scumpa. Deci cara tot ce produce scoala direct la Geneva iar pentru investitii in dezvoltarea Scolii Europene nu prea mai ramane nici un ban.
    Despre metode moderne de invatamant, comunicare si colaborare cu parintii, infrastructura moderna si performanta, etc, nu are sens sa discutam pentru ca nu e cazul.
    Deci, despre Scoala Europeana puteti uita. Cam aceiasi situatie o gasiti si la Genesis, Little London si Mark Twain. Toate sunt doar niste afaceri cu mai multa sau mai putina spoiala in functie de talentul de PR al fiecarui patron. De exemplu patronii de la Little London / Avenor College, sunt mai "tari" la PR, dar pana la urma, principiile sunt tot aceleasi, adica hai sa luam ochii fraierilor si sa facem un business bun, si mai vedem pe urma cum e cu educatia copiilor. Scandalurile de tot felul nu au ocolit institutia, cu certuri intre cei ce au fondat scoala si familia Segarceanu care a venit ulterior invitata in business, separari de echipe si oameni, folosirea mai mult sau mai putin frauduloasa a aceleiasi denumiri (la un moment dat functionau 2 scoli cu numele Little London in Pipera si nu mai stiai care dintre ele este cea "originala").

    Singurele scoli despre care eu am cunostinta ca nu au ca obiectiv "mulgerea" profiturilor de catre niste "investitori" ascunsi dupa "fundatii" sunt Scoala Franceza si Scoala Americana. Ambele scoli sunt gestionate cu o influenta guvernamentala din partea statului francez si respectiv american (in Board-ul scolilor sunt reprezentanti ai ambasadelor tarilor repsective), auditate financiar si guvernate de principii educationale solide bazate pe sistemele de invatamant din tarile respective.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este din nefericire.
      Aceste fundatii non profit(?!) sunt doar niste afaceri sustinute de statul nostru incapabil sa faca el educatie copiilor romani.Nu le pasa catusi de putin de copii ci doar de cat inaseaza de pe urma lor.Isi bat joc de noi,caci stiu bine ca nu avem de ales...nu platesc profesori buni(ex britanici la scolile cu predare in sist. britanic si aduc tot felul de incapabili neverificati pe care ii platim "de buni" si ne trezim ca nu au invatat nimic copiii.Daca nu iti convine ceva si le ceri socoteala incep sa iti sicaneze copilul,sa te bombardeze cu informatii negative cum ca al tau copil nu e cuminte si vorbeste in ore...ca sa se scuze ca nu au nici o vina ei,ca este un monstru copilul si ei nu ii fac fata.
      Ma refer la ISB care a devenit dintr-o scoala buna un amalgam turco-roman,o bisnita.Banii sunt primordiali iar copiii nu sunt respectati nici macar atat ca sunt sursa lor de venit.

      Ștergere