miercuri, 19 septembrie 2012

Bani pentru cercetare ştiinţifică

Pe Platforma de Fizică Bucureşti-Măgurele se va construi Centrul de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure – Nucleare Physics (ELI-NP), proiect finantat de Comisia Europeană cu 180 milioane de euro, in prima faza.

Comisarul European pentru politica regională, Johannes Hahn, a afirmat: „Acesta este exact tipul de proiect pe care ne dorim să îl vedem mai des în viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea ştiinţifică şi inovarea. Vrem să lansăm mai multe astfel de proiecte în viitor, cu o evidentă valoare adăugată, pentru a ne asigura că fiecare euro este cheltuit în mod inteligent.”

Proiectul va avea rolul unei platforme paneuropene ce va cuprinde discipline ştiinţifice şi domenii inovatoare precum fizica fundamentală, fizica nucleară, astrofizica, ştiinţele materialelor şi ştiinţele vieţii. Acest proiect presupune o cale sigură de integrare a învăţământului superior în spaţiul european al cercetării ştinţifice de vârf şi de avangardă.

ELI-NP este parte a proiectului Extreme Light Infrastructure unul dintre proiectele e maximă prioritate pentru Uniunea Europeană.

Costul total al proiectului finanţat de Comisia Europeană este de 356 milioane de euro. Din această sumă, 180 de milioane de euro, pentru prima fază a proiectului au fost aprobate.

Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu