miercuri, 5 septembrie 2012

Bacalaureatul profesional, o soluţie optimă pentru elevii care nu doresc facultate

În condiţiile în care examenul de bacalaureat a devenit o grea încercare pentru elevi, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu vine în sprijinul acestora cu o propunere destul de incitantă: bacalaureatul profesional.

Senatorii din Comisia de învăţământ au discutat propunerea Ministerului Educaţiei privind bacalaureatul profesional. Acest tip de examen permite absolvenţilor integrarea pe piaţa muncii, dar nu se pot înscrie la facultate. Această soluţie se impune din cauza rezultatelor foarte scăzute din ultimii ani la examenul de bacalaureat şi, implicit, din cauza reticenţei angajatorilor faţă de tinerii care nu au diplomă de bac.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu ne informează că bacalauteatul profesional are în comun cu bacalureatul clasic probele de competenţă. Apoi cei care au optat pentru bacalaureatul profesional vor susţine un proiect şi o probă scrisă la disciplina Educaţie antreprenorială, care va fi comună tuturor liceelor. Mai mult, dacă cineva optează într-o sesiune pentru bacalaureatul profesional şi peste o sesiune sau două se răzgândeşte şi doreşte învăţământ superior, îşi poate continua studiile susţinând diferenţa de probe, completându-şi astfel examenul de bacalaureat clasic. Pentru susţinerea acestui tip de examen se pot înscrie şi absolvenţii de licee teoretice.

În sfârşit se întrevede o luminiţă de speranţă la capătul tunelului pentru elevii care susţin de ceva sesiuni acest examen şi uneori pică pentru câteva sutimi sau pentru că nu au reuşit să obţină minim media 6,00 deşi notele lor defalcate pe discipline sunt peste 5,00.

Prof.: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu