Începutul anului şcolar este stabilit, în diferite zone ale lumii, în funcţie de climă sau de cultura respectivului spaţiu geografic.
În zonele reci din emisfera nordică, şcolile îşi deschid porţile fie la sfârşitul lunii august, fie la începutul lunii septembrie. În emisfera sudică a Pământului, unde temperaturile sunt mai ridicate, elevii sunt aşteptaţi la şcoală pentru deschiderea unui nou an şcolar în lunile ianuarie sau februarie.
În Rusia, în mod tradiţioanal, şcoala se deschide de „Ziua cunoştinţelor” care se sărbătoreşte la 1 septembrie. Acest fapt s-a stabilit încă din 1935.
În Australia şcolile încep fie în ultimele zile din ianuarie, fie în primele zile din februarie, odată cu debutul anului calendaristic.
În Noua Zeelandă anul şcolar debutează la data de 1 februarie, dacă aceasta nu cade într-o zi de vineri, sâmbătă sau duminică. În cadrul ceremoniei de deschidere a anului şcolar se organizează dansuri războinice, cântece şi discursuri inspirate din cultura populaţiei indigene Maori.
În Insulele Samoa din sudul Oceanului Pacific anul şcolar se deschide la 1 martie.
În Statele Unite ale Americii şi în Canada, anul şcolar se deschide, de obicei, după Ziua Muncii, care se sărbătoreşte în prima zi de luni din septembrie. În Costa Rica, din cauza temperaturilor ridicate, anul şcolar se inaugurează aproape odată cu cel calendaristic, în luna februarie. Ziua de deschidere a anului şcolar se modifică de la an la an asigurându-se întotdeauna 200 de zile calendaristice destinate studiului.
În India, care este o patrie a tradiţiilor, anul şcolar se inaugurează în lunile aprilie sau iunie în funcţie de obiceiurile locale. Boboceii sunt aşteptaţi în sălile de clasă cu rechizite şi dulciuri, dar şi cu... umbrele colorate care vestesc începutul sezonului musonic.
Profesor: Roxana CERCEL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu