marți, 18 septembrie 2012

Discursul secretarului de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca la început de an şcolar

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca a susţinut un discurs oficial cu ocazia festivităţii de deschidere a noului an şcolar. Mesajul secretarului de stat s-a adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor.

Prelegerea secretarului de stat, Stelian Fedorca, s-a deschis cu sublinierea celor două situaţii inedite ale anului şcolar 2012-2013: clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional.

Ca şi doamna ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, domnul Stelian Fedorca este de părere că această nouă structură alipită învăţământului primar a creat numeroase probleme din cauza lipsei de spaţiu în şcoli, a achiziţionării de moblier sau a necesităţii pregătirii cadrelor didactice, dar eforturile susţinute din partea şcolilor au făcut ca elevii să fie aşteptaţi în condiţii cât mai bune. De asemenea, a făcut referire la extinderea programului after-school sau de integrare a celor mici în regim semi-internat.

Domnul secretar de stat pentru învăţământ preuniversitar ne asigură că după primul semestru vor avea o situaţie clară a punctelor tari, dar şi a celor slabe în ceea ce priveşte clasa pregătitoare, astfel să se poată lua decizia dacă clasa pregătitoare va rămâne la şcoală sau se va întoarce la grădiniţă.

Această structură nu va dispărea, Stelian Fedorca fiind de părere că integrarea timpurie a copiilor în sistemul educaţional duce la creşterea şanselor unei adaptări adecvate la viaţa socială şi la o utilizare corectă şi productivă a propriei inteligenţe.

Despre bacalaureatul profesional, Stelian Fedorca, consideră că este „o şansă în plus pentru ca toţi aceia care doresc să se angajeze să poată fi primiţi cu mai multă deschidere pe piaţa muncii.”

„Decizia de a ajusta actuala formă de examinare naţională la sfârşitul celor douăsprezece clase de studiu a venit în urma unei analize profunde legate de rezultatele înregistrate în ultimii doi ani de Bacalaureat. Am constat cu mâhnire că elevii de la profilul tehnologic au fost discriminaţi în mod constant şi cu bună ştiinţă. În timp ce la profilurile vocaţional şi teoretic rata de promovare a depăşit 80%, la profilul tehnologic abia a atins 25%. Un răspuns clar al acestei situaţii este dat de gradul de dificultate ridicat al subiectelor în raport cu pregătirea elevilor de la profilul tehnologic. Aceştia fac foarte puţine ore de matematică sau fizică, de pildă, dar fac 513 ore din materiile de specialitate. Nici măcar una din aceste materii nu se regăsea în lista disciplinelor pe care puteau să le susţină la Bacalaureat. Acesta este un exemplu despre ceea ce înseamnă să iei decizii de sus, arbitrare şi politice, uitând să ţii cont sau nepăsându-ţi de ceea ce se întâmplă, pe termen lung, cu aceşti copii care finalizează un ciclu de studii” a explicat în cuvântul oficial secreatrul de stat, Stelian Fedorca.

În încheiere domnul secretar de stat, Stelian Fedorca a urat tuturor un an plin de realizări, succes la examene şi la evaluări şi, de asemenea, a reamintit valorile care trebuie să stea la baza formării oricărui individ: prietenia, adevărul şi frumosul, binele şi iubirea!!!

Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu