vineri, 23 noiembrie 2012

Black Friday sau Vinerea Neagră, vânzări de milioane de euro la nivel global ca urmare a reducerilor semnificative


„Vinerea Neagră” este o altă preluare americană, după Valentine’s Day şi Halloween. În SUA „Black Friday” este o sărbătoare care succede Ziua Recunoştinţei.
Ziua Recunoştinţei (Ziua Recoltei) a fost adoptată prin rezoluţie de Congresul SUA în 1941 ca a patra zi de joi din luna noiembrie şi a devenit oficial sărbătoare naţională a americanilor. Astfel următoarea zi a devenit „Vinerea Neagră”.
Black Friday deschide sezonul de cumpărături de Crăciun. Denumirea acesteia îşi are originea în Philadelphia de acum vreo 50 de ani, când a fost folosită mai ales de către poliţişti pentru a descrie haosul şi nebunia create în jurul magazinelor şi pe străzile din centrul oraşelor de mulţimea de oameni ieşiţi la cumpărături.
În presa scrisă, prima atestare a termenului a fost consemnată în 1975 în două articole, unul în New York Times, iar celălalt în Associated Press. Alţii sunt de părere că expresia îşi are rădăcinile în practica contabilă: proprietarii americani de magazine îşi notau pierderile cu cerneală roşie, iar profiturile erau înregistrate cu cerneală neagră. Black Friday ar fi conform teoriei, ziua din an care dă startul perioadei de câştig din magazine.
Termenul „Black Friday” a traversat graniţele Philadelphiei de-abia după anul 1985, când a fost importat de lanţuri de magazine din Los Angeles sau Cincinatti. De atunci, a crescut în importanţă, transformându-se în una din cele mai aglomerate zile din an.

Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu