sâmbătă, 1 mai 2010

Clasa a IX-a la gimnaziu?

Deputaţii Comisiei de învăţământ au aprobat, vineri, după patru ore de dezbateri şi contre cu reprezentanţii PSD şi ai sindicatelor din educaţie ca învăţământul obligatoriu să fie de zece clase, prin includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a IX-a în ciclul gimnazial.
Membrii comisiei au votat astfel varianta legii educaţiei propusă de Guvern, împotriva acesteia pronunţându-se doar reprezentanţii PSD.
Reprezentanţii sindicatelor din educaţie, prezenţi la lucrările comisiei au încercat, la rândul lor, fără succes, să convingă parlamentarii puterii asupra riscului care-l implică reducerea liceului la doar trei ani. Ei au solicitat păstrarea învăţământului obligatoriu tradiţional: patru ani ciclul primar, patru ani ciclul gimnazial şi patru ani cel liceal.
Sindicaliştii au susţinut că varianta propusă de Guvern va avea drept consecinţe diminuarea la trei ani a duratei liceului, lucru care nu se întâmplă în alte ţări europene, creşterea numărului de tineri care nu vor mai urma cursurile liceale şi creşterea numărului de muncitori necalificaţi.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu a sprijinit, însă, varianta Guvernului, arătând că aceasta este “o măsură fundamentală” şi că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este prevăzută pentru elevii care încep în acest an clasa a V-a. Funeriu a precizat că varianta Guvernului prevede un ciclu primar de 5 ani, prin includerea clasei pregătitoare, 5 ani - ciclul gimnazial, prin includerea clasei a IX-a şi 3 ani cel liceal.
El a propus şi un amendament, potrivit căruia, până cel târziu în 2020 cursurile liceale să devină obligatorii.
PSD a încercat, prin deputatul Anghel Stanciu, să propună ca durata învăţământului obligatoriu să fie de 11 ani, dar ideea a fost respinsă la vot.

Ca o concluzie, se pare ca din punct de vedere politic se doreste mutarea clasei a IX-a la gimnaziu.Singurul partid care este impotriva acestei masuri este PSD-ul.In mediul cadrelor didactice aceasta masura nu este dorita.Este si logic sa fie asa, mai ales in randul profesorilor de liceu acceptarea acestei masuri inseamna pierderea a 25 % din posturi.Sindicatele sunt radical impotriva trecerii clasei a IX-a la liceu, ramane de vazut ce masuri vor lua acestea in continuare.Un lucru este cat se poate de clar, si anume faptul ca politicul nu doreste sa renunte de bunavoie la aceasta masura.Lupta care se va da in perioada urmatoare va fi strict intre politicienii care doresc aceasta schimbare si sindicatele din invatamant.
Fiecare cu armele lor...Pe de o parte cei din parlament si din senat, fiind alesi de catre popor au dreptul de a legifera...Pe de alta parte profesorii nemultumiti care au dreptul de a protesta, respectiv de a face greva.Ca o parere personala, acum se va vedea forta sindicatelor.In cazul in care acestea vor reusi stoparea acestei legi vor dovedi ca sunt inca o forta.In cazul in care nu vor reusi si aceasta lege va trece cu clasa a IX-a la gimnaziu, inseamna ca aceste sindicate au o mare problema si anume, sunt ineficiente.Ieri in Comisia de Educatie a parlamentului unul dintre membrii era Catalin Croitoru.Fostul lider al FEN, actualmente deputat PDL.Evident ca acesta a votat pentru trecerea clasei a IX-a la gimnaziu.Iar acest lucru se intampla in timp ce in sala se aflau, in calitate de invitati, fosti colegi de-ai sai, reprezentantii federatiilor din invatamant.Nu stiu ce senzatie au avut acestia atunci cand au urmarit votul fostului lor coleg, mie unul mi-a adus aminte de "independentii" din parlament.De moralitatea lor...
Un lucru este cat se poate de clar acum.Cariera sindicala a domnului Croitoru este incheiata.Dupa ce nu va mai fi deputat acesta va trebui sa se apuce de altceva...
Dar nu acesta este subiectul discutiei noastre de astazi...
Revenind la trecerea clasei a IX-a la gimnaziu...eu cred ca este o problema care ne intereseaza pe toti...profesori, bunici, parinti, elevi...Eu cred ca argumentarea ministrului Funeriu cu privire la aceasta problema nu prea a convins pe nimeni...
Valoarea scolilor din mediul rural nu va creste si, mai mult, elevii respectivi cand vor termina cele IX clase vor ramane pentru toata viata acolo. In satul lor atat de sarac...In satul lor in care nu vor avea unde sa munceasca.Si pentru ca, prin aceasta lege, drumul lor spre a urma un liceu "la oras" va fi barat, acesti absolventi de IX clase de la sate vor pleca direct in Spania la cules de capsuni...Pentru ca, in Romania, dupa IX clase de gimnaziu, nu vor avea nici o calificare...Si nici o speranta...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Daca doriti sa vedeti discutiile de ieri de la parlament cu privire la legea educatiei, apasati aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu