sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Grupa pregatitoare la scoala generala...In ce spatii? Cu ce invatatori?

Copiii nascuti in 2005 reprezinta ultima generatie care incepe clasa I fara sa urmeze clasa pregatitoare introdusa in invatamantul primar. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a transmis in urma cu o saptamana o nota catre directorii de gradinite si scoli primare cu conditiile exacte ale inscrierii copiilor in clasa pregatitoare - care va fi introdusa in invatamantul primar - si in clasa I in anul scolar viitor (2012-2013). Potrivit acesteia, in clasa pregatitoare din invatamantul de masa sunt inscrisi copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar.

La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

Nota citeaza o adresa a Ministerului Educatiei care precizeaza urmatoarele:

- copiii de 6 ani care, in anul scolar 2011-2012, sunt inscrisi la gradinita, in grupa mare, vor fi inscrisi, in anul scolar 2012-2013, in clasa I.

- copiii de 5 ani care, in anul scolar 2011-2012, sunt inscrisi la gradinita, in grupa mare, vor fi inscrisi in anul 2012-2013 in clasa pregatitoare.

"In perioada 21.11.2011-30.11.2011 in unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particular de nivel prescolar vor fi organizate intalniri cu parintii, in vederea comunicarii acestor precizari", se arata in nota citata. Aceasta mentioneaza ca "parintii copiilor care vor implini varsta de 6 ani pana la data de 31.12.2012 vor fi solicitati sa opteze pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sau in grupa mare, in anul scolar 2012-2013".

Clasa pregatitoare va fi introdusa in invatamantul primar incepand cu anul scolar 2012-2013. Odata cu trecerea clasei pregatitoare la invatamantul primar, invatamantul devine obligatoriu de la varsta de 6 ani. Cu alte cuvinte, "toti copiii care sunt nascuti in anul 2005 vor incepe clasa I. Toti copiii care sunt nascuti in anul 2006, incepand cu data de 1 ianuarie, pana pe 31 august, incep clasa pregatitoare. Iar parintii copiilor care sunt nascuti intre 1 septembrie 2006 si 31 decembrie 2006 au dreptul sa opteze in functie si de dezvoltarea psihosomatica a copilului daca urmeaza o clasa pregatitoare sau raman in continuare la gradinita", a declarat inspectorul general scolar al municipiului Bucuresti, Cristian Alexandrescu.

Acesta a declarat ca o sa fie asigurate toate spatiile necesare si cadrele didactice pentru toti cei care sunt locuitori ai Bucurestiului si care trebuie sa inceapa clasa I sau clasa pregatitoare. "Noi deja avem sedinte de informare la nivelul fiecarei gradinite de la nivelul Municipiului Bucuresti, urmeaza ca din luna ianuarie sa organizam un call-center pentru a putea sa-i informam si pe parintii care nu si-au inscris copiii la o gradinita, pentru a sti precis ce trebuie sa faca in continuare".

Ministerul Educatiei elaboreaza in prezent curriculumul si planurile-cadru pentru clasa pregatitoare, care vor fi implementate in anul scolar 2012-2013. In ce-i priveste pe cei care vor preda la aceste clase pregatitoare, este vorba despre invatatori care vor urma vara aceasta un curs de formare si vor prelua copiii de la clasa pregatitoare pana la clasa a IV-a, a explicat Cristian Alexandrescu.

Asadar, haosul din educatie se va resimti si de catre cei care urmeaza sa inceapa scoala primara.

Prin introducerea clasei pregatitoare incepand de la 6 ani, varsta la care copilul va termina liceul va creste cu un an, cu cheltuielile suplimentare suportate de catre stat pentru scolarizarea respectivului copil.Ca o parere personala era mult mai bine atunci cand parintele putea sa alega daca copilul sau va merge la 6 sau la 7 ani in clasa I-a.

Si ar mai fi ceva de spus aici…Tinand cont de faptul ca aceasta clasa pregatitoare va fi in cadrul scolilor generale, numarul anilor de invatamant primar va fi de cinci. Unde se vor gasi invatatori pentru acest an in plus? Unde se vor gasi spatii suplimentare pentru inca un an de studii la scolile generale, in conditiile in care acum, din lipsa de spatiu , elevii sunt “inghesuiti” si in trei schimburi?

Profesor Bebe Cristian

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

4 comentarii:

  1. este o zapaceala totala. nu sunt deloc de acord cu asa ceva. ne zapacesc copii,ne zapacesc pe noi. copii de gardinita erau singurii de care nu se luasera. sa le fie rusine!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti dreptate...Probabil ca pana la alegerile viitore cei de la PDL inventeaza ceva si pentru copiii de la cresa...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cum ,,unde'', Cristi? In sala de sport, in biroul directorului, la contabilitate, pentru ca oricum nu mai avem personal didactic auxiliar, la biblioteca, poate chiar si in cancelarie, pentru ca oricum este goala in timpul orelor. Vezi ca se gasesc spatii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va mai zbateti atata, ca pana sa mearga copiii nostri la clasa "nimic' pdl-istii vor fi de mult uitati, iar cei ce vor veni dupa ei vor renunta la multe din tampeniile astora.

      Ștergere