vineri, 6 aprilie 2012

Începând cu anul universitar 2012-2013 vor studia gratuit doar cei mai buni...

Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut miercuri, 4 aprilie, o conferinţă de presă cu scopul de a prezenta proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar/universitar 2012-2013. (vezi H.G.)

Se modifică în mod radical regulile de finanţare a învăţământului superior.Până acum beneficiau de finanţare 40-50% dintre studenţi. Din toamnă va avea parte de educaţie gratuită un procent mai mic de studenţi. Ceilalţi vor plăti un anumit procent din suma de şcolarizare sau integral. Nu scade suma alocată de stat universităţilor, ci se schimbă modul de împărţire al banilor.

Noutatea este că finaţarea se va face pe bază de granturi de studii. Un grant complet de studiu înseamnă 4000 lei/an/student. Până acum valoarea finanţării educaţiei unui student pe un an era de 2600-2800 lei.

"Universităţile pot împărţi sumele primite, în aşa fel încât un student poate beneficia de un grant complet sau unul fracţionat. Spre exemplu, el plăteşte 1.000 de lei, universitatea, 3.000", precizează ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.

Prin fracţionarea granturilor sumele economisite pot fi folosite pentru finanţarea parţială a altor studenţi. Adică un student plăteşte o parte din suma totală de şcolarizare, cealaltă parte până la total este susţinută de instituţie. Ce îi rămâne instituţiei din partea nefolosită (pentru că şi-a susţinut-o studentul) este redirecţionată spre finanţarea altui student. Cred ca am înţeles!

Fiecare instituţie poate să decidă numărul de studenţi pe care îi finaţează, ce valoare din grant şi pe ce criterii.

De asemenea, Ministrul ne informează că finanţarea se poate diminua sau chiar pierde în următorul an.

Conform Hotărârii de Guvern, Ministerul Educaţiei alocă universităţilor 45.887 de granturi de licenţă, 25.426 de granturi pentru programe de masterat, 4000 pentru rezidenţiat şi 1504 pentru studiile de doctorat. A scăzut semnificativ finanţarea studiilor de masterat fiind cu 10.000 de locuri mai puţine, iar pentru doctorat s-au diminuat cu 1000.

În condiţiile în care examenul de bacalaureat va fi la fel de sever ca anul trecut, selecţia spre următoarea treaptă de studiu va fi mult mai riguroasă, ceea ce va însemna că vor ocupa locuri bugetate în universităţi doar elevii care învaţă.

Ministrul educaţiei, Cătălin Baba, ne-a atenţionat că "examenul din acest an va fi cel puţin la fel de riguros ca cel de anul trecut".

Poate într-o oarecare măsură rigoarea examenului de bacalaureat va normaliza situaţia, că prea sunt mulţi cei care au absolvit studii superioare doar plătind bani, de obicei nemunciţi de ei înşişi, pentru diplome de licenţă. Ulterior intră pe piaţa muncii având pretenţia de a ocupa posturi importante sau chiar ocupând posturi care nu sunt pe măsura pregătirii lor, deşi diploma din portofoliu îi recomandă.

Roxana Cercel

OCD-PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu