marți, 24 aprilie 2012

Modificari ale Legii Educatiei...

Senatul a adoptat ieri un proiect de lege care modifica Legea Educatiei Nationale si faciliteaza desfiintarea universitatilor private, precum si trecerea patrimoniului universitatilor in mainile fondatorilor. Actul normativ este initiat de Petru Filip si Catalin Croitoru. Proiectul prevede ca, in cazul desfiintarii universitatilor private, patrimoniul acestora le revine fondatorilor si reintroduce o structura de conducere, si anume Biroul Senatului Universitar. Proiectul de lege a trecut prin adoptare tacita de Camera Deputatilor, iar Senatul este forul decizional.

Principalele modificari aduse Legii Educatiei Nationale:

- Taxele de la universitatile private vor putea fi stabilite si de catre Senatul universitar. In Legea Educatiei Nationale se prevede ca taxele sunt stabilite doar de catre consiliul de administratie

- O universitate va putea fi infiintata si de o singura persoana si in mainile acesteia se va intoarce intreg patrimoniul universitatii, atat cel initial cat si cel dobandit ulterior infiintarii, in cazul in care universitatea particulara se desfiinteaza, dizolva sau lichideaza. Mai mult, desfintarea universitatilor particulare se va putea face si la propunerea acestui unic fondator

- Spre deosebire, LEN prevede ca institutiile de invatamant superior particulare sunt fondate de o fundatie, asociatie sau de persoane juridice de drept privat, dar nu de o singura persoana. De asemenea, LEN prevede ca "desfiintarea universitatilor particulare se va face cu protectia intereselor studentilor", articol care dispare prin Legea celor doi parlamentari PDL

-Introduce structura de conducere numita Biroul senatului universitar

- Prevede ca structurile si functiile de conducere ale universitatilor particulare, atributiile, durata mandatelor, precum si alte considerente legate de statutul acestora sunt stabilite de Carta universitara, cu avizul conform al fondatorilor si aprobate de senatul universitar. Deciziile definitive in acest sens apartin fondatorilor.

-Incompatibilitatile din universitatile particulare nu mai sunt reglementate prin lege, ci prin Carta universitara

-Prevede ca Senatul universitar poate aproba prelungirea activitatii didactice si de cercetare, in calitate de titular in invatamant si cercetare, dupa implinirea varstei de pensionare, pe baza unei metodologii stabilita de senatul universitar. Perioada de valabilitate a unei aprobari este de un an universitar. Numarul total al personalului cu o astfel de aprobare nu poate depasi 2% din numarul total al posturilor didactice si de cercetare, se arata in proiect.

Pe de alta parte reprezentantul MECTS, secretarul de stat Andrasz Kiraly a spus ca Guvernul nu a sustinut propunerea intrucat in ceea ce priveste eliminarea invatamantului cu taxa din institutiile de invatamant superior de stat nu este oportuna limitarea dreptului la invatamant pentru alte criterii decat cele de calitate. “Guvernul nu sustine nicio modificare care sa nu garanteze calitatea actului educational si alinierea la spatiul european al invatamantului superior. Nu este oportuna introducerea unor drepturi suplimentare pentru invatamantul particular si confesional”, a sustinut reprezentantul MECTS.

Care va fi solutia finala ramane de vazut…Desi, ca o parere personala, Legea Educatiei trebuie schimbata “din temelii”…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Un comentariu:

 1. Buna ziua,

  Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

  Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ametelile .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
  Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

  (Va rog frumos sa ma scuzati daca v-am mai trimis acest mesaj , nu o fac cu intentia de a abuza de amabilitatea dvs si va rog in momentul in care mai primiti mesajul meu sa imi spuneti numele blogului/siteului . In ultimul timp starea mamei mele s-a inrautatit foarte mult. Va multumesc pentru intelegere )

  RăspundețiȘtergere