sâmbătă, 21 aprilie 2012

Ministerul doteaza gradinitele din Romania...Cu 3 lei pentru fiecare copil...

Grădiniţele vor fi dotate anul acesta cu păpuşi de mânuit, cu semne de circulaţie, cu balanţe cu numărătoare şi cu mulaje pentru educarea igienei orale, potrivit Anunţului de atribuire postat pe e-licitatie.ro. Suma alocată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru dotarea cu materiale didactice a celor 11.700 de grădiniţe de la noi din ţară este de 3,5 milioane de lei. Dotarea grădiniţelor face parte din Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii – 2011.

Semnele de circulaţie şi balanţele cu numărătoare vor fi livrate de Eurodidactica pentru suma de 824.500 de lei, respectiv 1,5 milioane de lei, păpuşile de mânuit vor fi achiziţionate de la Peak Toys pentru suma de 402.000 de lei, iar mulajele pentru educarea igienei orale vor fi cumpărate de la Editura Herra pentru 430.000 de lei, potrivit anunţului de atribuire postat pe e-licitaţie.ro. Termenul de livrare a materialelor didactice este de 60 de zile de la semnarea contractului, potrivit Caietului de Sarcini.

Păpuşile de mânuit sunt din material textil, se utilizează pe degete, prezintă diferite personaje masculine şi feminine şi trebuie să aibă minimum 10 centimetri înălţime, potrivit Caietului de Sarcini.

Având în vedere că licitaţia pentru dotarea gărdiniţelor a început acum doi ani, şi că între timp numărul de grădiniţe de la noi din ţară a scăzut, ajungând de la 12.577 în 2010 la 11.700 în 2012, bugetul alocat a scăzut şi el. Astfel, bugetul a ajuns de la 9,3 milioane de lei la doar 3,5 milioane de lei.

Asadar, 3,5 milioane de lei vor fi investiti in dotarea gradinitelor. O suma uriasa care va aduce profit doar firmelor de la care se achizitioneaza aceste produse.

De curiozitate am impartit suma de 3,5 milioane la numarul total al gradinitelor beneficiare si a rezultat suma de 300 lei/gradinita. Si cum, in cazul acestor achizitii publice adaosul comercial este foarte mare probabil ca, in valoare reala nu mai ramane mare lucru.

Ce poti cumpara cu 300 lei pentru o gradinita? O papusa pentru grupa mare, un semn de circulatie pentru grupa mijlocie si un mulaj pentru igiena orala pentru grupa mica.

Nu este cam putin pentru o gradinita intreaga? Presupunand ca la gradinita respectiva sunt 100 de copii, prin aceasta grija a ministerului, pentru fiecare copil va reveni “uriasa” suma de 3 lei…

Intrebarea care se pune este insa alta…Ce se ascunde sau mai bine spus, cine se ascunde in spatele acesui proiect de achizitii publice?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu