joi, 19 aprilie 2012

MASTERAT pentru profesori...

Pentru tinerii care îşi doresc o carieră didactică, din toamna acestui an, universităţile vor derula programe de masterat speciale pentru pregătirea viitorilor dascăli.

În felul acesta, nu vor mai preda decât cei care au absolvit masterul didactic, urmat de un an de stagiu practic, sub coordonarea unui profesor mentor, într-o şcoală.

Toţi cei care doresc să devină profesori trebuie să parcurgă acest traseu pentru că altfel nu pot fi nici măcar suplinitori.

În perioada masteratului statul îl va plăti pe tânăr cu 700-800 de lei, acesta angajându-se să rămână în sistemul de învăţământ. Masteratul didactic este singurul program în care studenţii beneficiază de „salariu”.

"Când un tânăr va opta pentru masteratul didactic, el va fi, în esenţă, angajat al sistemului şi va primi o bursă egală cu salariul unui debutant. Aceşti doi ani cuprind pregătire teoretică şi practică, în didactica materiei pe care urmează să o predea. După aceşti doi ani, va exista un examen de dizertaţie, ca la masterat, iar cine nu îl va trece pur şi simplu nu va putea să profeseze", a declarat ministrul educaţiei Cătălin Baba.

Schimbarea legii îi vizează doar pe tinerii care se vor înscrie din toamnă la programe de masterat şi nu îi afectează în niciun fel pe profesorii deja angajaţi în învăţământ.

Pare a fi o măsură bună în condiţiile în care de multe ori ajung la catedră persoane care au optat pentru învăţământ ca ultimă soluţie şi nu din vocaţie. Cu siguranţă vor urma aceste programe numai cei interesaţi cu adevărat să lucreze în învăţământ şi astfel vom avea cadre didactice dedicate şi bine pregătite. Numai că există şi posibilitatea ca aceste programe să fie slab abordate din cauza condiţiilor salariale actuale şi.... probabil viitoare din învăţământul autohton.

Profesor Roxana Cercel

OCD-PNL4

3 comentarii:

 1. Buna ziua,

  Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

  Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ametelile .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
  Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

  (Va rog frumos sa ma scuzati daca v-am mai trimis acest mesaj , timpul de care dispunem este foarte scurt )

  RăspundețiȘtergere
 2. buna seara, am si eu o intrebare, poate cineva imi va raspunde. am un coleg, profesor de educatie fizica si acesta a fost condamnat penal pentru o fapta care nu are legatura cu invatamantul. Se afla deja in arest. Dupa ispasirea pedepsei privative de libertate, se va mai putea intoarce in invatamant, avand in vedere ca este titular in invatamant? ce se intampla cu contractul lui de munca? se suspenda sau inceteaza de drept?

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu astept infiintarea Masterului Didactic.Nu inteleg ce e asa de greu de facut o programa clara de derulare a acestui master.Parca zici ca este vorba de inginerie genetica sau cine stie ce cibernetica sofisticata.Parca e vorba despre o lansare spatiala.Prea multa pasivitate a celor de sus in acest sens.As vrea mai multa demnitate,mai multa claritate si fermitate in actiune.
  Daca Caracterul este egalitatea dintre Vorba si Fapta atunci vreau si eu sa vad aceasta legatura.
  Sa nu fie asa importanta aceasta chestiune,acest master,in cadrul Ministerului de Invatamant?
  Pai ce poate fi mai important in acest minister decat oamenii care il reprezinta sau cei care il vor reprezenta(viitorii profesori)?!
  Cei care vor sa faca acest master didactic nu cred ca au in minte castigurile din invatamant.Cu totii stim ca nu ne vom imbogati acolo.Cei ca mine vor doar o sansa de a intra in sistem si de a isi aduce aportul in consolidarea viitorului.Viitor ce azi se sadeste.
  Astept de 1 An de zile acest master didactic.Sper sa fie aplicabil in toamna asta.E poate singurul lucru ce ma mai tine in tara.

  RăspundețiȘtergere