vineri, 15 aprilie 2011

Ce se va intampla cu rectorii care detin si functii de partid?

Conform site-ului www.edu.ro si cotidianului Romania Libera, ministrul Daniel Funeriu, a sesizat Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în legătură cu incompatibilitatea unor rectori care deţin funcţii de conducere în partid sau de demnitate publică.
Ministrul Educaţiei a trimis, în 12 aprilie, o scrisoare preşedintelui ANI prin care cere să fie luate măsurile ce se impun în cazul rectorilor aflaţi în incompatibilitate, întrucât termenul de 60 de zile în care aceştia ar fi trebuit să opteze pentru una din cele două funcţii a expirat.

"Ca urmare a punctului de vedere din 1 martie 2011 în care opinaţi că în cel mult de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii educaţiei naţionale deţinerea unei funcţii de conducere sau de demnitate publică şi /sau a unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic simultan cu deţinerea funcţiei de rector în universităile de stat, particulare sau confesionale, generează o situaţie de incompatibilitate şi că, în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, persoanele care deţin funcţia de rector trebuie să opteze între această funcţie şi cea de conducerea la un partid sau de demintate publică, având în vedere că termenul de 60 de zile a expirat, vă rog să dispuneţi luarea măsurilor legale în vigoare pentru clarificarea situaţiilor de incompatibilitate", a precizat Funeriu în scrioarea către ANI.

Noua Lege a educaţiei a intrat în vigoare în 9 februarie. Cei care ar fi trebuit să opteze pentru funcţia în care vor să rămână sunt Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Şefan Drăgulescu, rectorul UMF Timişoara şi Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila" Bucureşti, aceştia fiind şi parlamentari.

În 16 martie, conducerea Senatului a luat act de faptul că senatorul PSD Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, şi senatorul PNL Nicolae Robu, rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, nu se află într-o situaţie de incompatibilitate.

Şi deputaţii jurişti au elaborat, în 22 februarie, un punct de vedere potrivit căruia nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector. Argumentul folosit de mai mulţi membri ai Comisiei a constat în faptul că deputaţii care deţin şi funcţiile de rectori nu pot fi declaraţi incompatibili, deoarece la momentul în care au fost aleşi legislaţia nu interzicea cumulul de funcţii.

"Persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului. Funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului", potrivit Legii educaţiei.

Persoanele care ocupă funcţii de conducere sau de demnitate publică le pot însă cumula cu funcţiile didactice sau de cercetare.

Totodată, după intrarea în vigoare a Legii educaţiei, soţii, afinii şi rude până la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent funcţii de conducere, de control sau de autoritate în aceeaşi universitate.


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Un fost liberal.

    http://www.jurnalul.ro/special/anchete/resedinta-lui-spiru-haret-isi-asteapta-demolarea-571210.html

    RăspundețiȘtergere