vineri, 3 februarie 2012

Ministrul Igas starneste panica in randul populatiei anuntand codul rosu de ninsoare...

„ Am fost anunțați că vor fi nămeți mai mari ca în 1954!. La ora 16.00, am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență din subordinea Ministerului de Interne. Încercăm să ne pregătim pentru zilele care vor urma. Aseară, au fost alocate 10 miliarde de lei din fondurile de rezervă pentru cheltuieli de benzină, motorină, apă și ce mai este necesar”, a declarat Traian Igaş.

Iarna la care face referire minstrul este una dintre cele mai grele îndurate de Bucureşti în epoca modernă. În 1954 viscolul dar şi abundenţa ninsorilor au dat peste cap recorduri meteorologice, între care se remarcă cel mai puternic viscol din ţara noastră, la începutul lunii februarie, când vântul în rafale a atins 126 km/h în Capitală.

Este adevarat faptul ca informatiile privind inrautatirea extrema a vremii trebuie adusa imediat la cunostinta populatiei pentru a fi prevenite tragedii si pentru ca cei bolnavi sa-si asigure cele necesare traiului in casa pentru o perioada mai lunga.

Doar ca, declaratia de ieri a ministrului Igas a fost cel putin inconstienta si a stranit panica in randul populatiei.Imediat dupa declaratia lui Igas s-a pornit “nebunia” si a fost adusa vorba despre codul rosu de ninsoare.

Multa lume panicata a luat cu asalt magazinele pentru a-si face provizii de vreme rea.

Sa vedem ce prevede Ordinul nr. 1427/2006 din 11/09/2006 pentru aprobarea procedurilor de codificare a atenţionărilor şi avertizărilor meteorologice şi a avertizărilor şi alertelor hidrologice:

Art. 10. – Consecinţele (efectele) posibile ale mesajelor de avertizare în cazul fenomenelor de ninsori abundente şi polei pot fi următoarele:

2. Cod roşu:

a) sunt aşteptate căderi importante de zăpadă sau depuneri masive de polei, ce pot afecta grav activităţile umane şi viaţa economică;

b) circulaţia riscă să devină rapid impracticabilă în întreaga reţea (rutieră, feroviară şi maritimă);

c) distrugeri importante pot afecta reţelele de electricitate şi de telefonie, timp de mai multe zile;

d) există posibilitatea producerii de perturbări foarte grave ale transportului aerian şi feroviar.

Dupa cum se poate observa, codul rosu inseamna dezastru pe perioada in care este instituit.Ar insemna ca intreaga activitate sa fie paralizata, ar insemna ca populatia sa ramana in casa.

Daca ne uitam pe site-ul Institutului de Meteorologie si Hidrologie, http://www.meteoromania.ro/ , observam ca in intervalul 03 februarie, ora 10:00 - 05 februarie, ora 20:00 este instituita atentionarea meteorologica de cod galben.

Aceasta inseamna ca fenomenele meteorologice prognozate sunt obisnuite pentru zona respectiva dar ca temporar acestea pot deveni periculoase pentru anumite activitati.

Asadar, intrebarea care se pune este urmatoarea…Ce a urmarit ministrul Igas atunci cand a facut declaratiile de mai sus? Care este interesului PDL-ului in a starni panica in randul populatiei?

Si ar mai fi ceva de spus aici…In cazul in care cele declarate de catre ministrul Igas nu sunt adevarate, nu ar fi normal ca acesta sa isi prezinte demisia?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu