vineri, 17 februarie 2012

De ce programul 8-16 nu este si pentru scoli?

Oficialii Ministerului Educaţiei precizează că şcolile nu sunt afectate de modificarea programului de lucru în instituţiile publice, anunţată de premierul Mihai Răzvan Ungureanu în urmă cu două zile.

“Programul de luni până vineri între orele 8.00-16.00 este valabil pentru personalul Ministerului Educaţiei, personalul inspectoratelor şcolare judeţene şi cel al Caselor Corpului Didactic. Programul didactic din şcoli nu intră sub incidenţa acestei decizii", se precizează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Asadar, toate institutiile publice, cu exceptia scolilor vor avea programul intre orele 8-16.

Ca o parere personala era foarte bine ca tocmai scolile sa se incadreze in acest program si probabil ca pana cand acest lucru va fi posibil, performantele sistemului educational vor lasa de dorit.

As vrea sa prezint aici un sistem pe care il cunosc foarte bine, deoarece am locuit cativa ani acolo, respective sistemul belgian.

Acolo toate scolile isi incepeau programul in jurul orei 8.30 si elevii plecau acasa la ora 16.Si acest lucru se intampla in intreaga Belgie.Iar pentru a se respecta curba de efort saptamanala, miercurea se invata pana la ora 12.

Care sunt avantajele acestui sistem?

- In primul rand programul orar al elevilor coincide cu cel al parintilor lor, in felul acesta elevii fiind in permanenta supravegheati, si la scoala dar si acasa.

-Invatatul de dimineata prezinta o serie de avantaje si din punct de vedere al curbei zilnice de efort, este cat se poate de clar faptul ca randamentul unui elev este mai bun dimineata

In concluzie, ar fi fost de dorit ca primul ministru sa faca toate eforturile nu pentru ca functionarii publici sa aiba programul intre orele 8 si 16, ci ca elevii care invata in scolile din Romania sa se bucure de un asemenea program.

Doar ca acest lucru inseamna investitii in scoli iar cei care ne conduc au cu totul alte prioritati.

In felul acesta invatamantului romanesc nu ii ramane decat sa isi pregateasca elevii in doua sau chiar in trei schimburi…Cu consecintele de rigoare, respectiv scaderea performantelor din domeniul educational…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Un comentariu:

  1. Comisia de Educatie a PNL Bucuresti are un asemenea proiect propus de dl Ionel Puscas. Poate ca vom reusi sa-l punem in aplicare.

    RăspundețiȘtergere