miercuri, 15 februarie 2012

Codul de etica...mult zgomot pentru nimic...

Sistemul de învăţământ preuniversitar va dispune de un Cod de etică care va fi finalizat în următoarele luni, principiile generale care vor sta la baza acestuia fiind stabilite în cadrul primei întâlniri a Consiliului naţional de etică, întrunit zilele trecute la Alba Iulia.

Consiliul naţional de etică, instituit în toamna anului trecut printr-un Ordin de ministru, are structuri în fiecare judeţ şi veghează la aplicarea normelor de conduită morală şi profesională ce privesc profesorii din sistemul de învăţământ preuniversitar.

“Existenţa acestui Consiliu naţional de etică este o premieră pentru sistemul de învăţământ preuniversitar, cum de altfel Codul de etică va fi o premieră pentru sistemul de învăţământ preuniversitar”, a subliniat Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). “Ne întoarcem la valori autentice, la moralitate, prin acest Consiliu naţional de etică şi prin redactarea unui Cod de etică”, a adăugat aceasta.

Cine nu va respecta codul, va fi chemat în faţa unei comisii de etică, alcătuită din profesori, părinţi, reprezentanţi ai ONG-urilor şi un jurist.

Această comisie nu se substituie instanţelor judecătoreşti, ci urmăreşte să soluţioneze cazuri ce nu sunt de natură penală.

"Ne ocupăm de problemele de moralitate în şcoli, de abuzuri emoţionale asupra elevilor, abuzuri ale directorilor asupra cadrelor didactice, discriminare, conflicte de interese etc", a precizat Cosmin Nicolae Gheorghe, preşedinte al Consiliului Naţional de Etică.

Codul profesorilor din preuniversitar va fi finalizat în câteva luni şi va include, printre altele, un profil al cadrelor didactice.

Periodic, Consiliul Naţional va întocmi rapoarte şi va face publice cazurile care i-au fost semnalate, fără a-i nominaliza însă pe cei incriminaţi.

Codul va fi supus dezbaterii publice, iar oficialii Ministerului Educaţiei iau în calcul varianta de a trece în fişa postului o parte din componentele codului.

Comisia de Etică va avea 9 membrii in fiecare judeţ. Patru dintre ei sunt profesori, ceilalti fiind părinţi sau reprezentanţi ai ONG-urilor.

Asadar, inca o initiativa usor absurda a fostului ministru al Educatiei.Atata timp cat in Statutul Personalului Didactic se prevad sanctiuni disciplinare pentru profesori chiar nu vad de ce ar trebui instituit si un Cod de Etica.Se stie faptul ca cea mai usoara dintre sanctiunile statutului este avertismentul, o sanctiune mai mult de natura morala decat de natura administrativa.

Ca o concluzie, mult zgomot pentru nimic, cu siguranta ca acest Cod de Etica nu va reprezenta mare lucru pentru invatamantul preuniversitar de la noi.

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu