sâmbătă, 10 martie 2012

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) acuza Ministerul Educatiei de colectare ilegala de date...

ASUR protesteaza impotriva faptului ca parintilor li se cere la inscrierea copiilor in clasa pregatitoare date despre religia copiilor. Reprezentantii ASUR arata ca aceasta procedura contravine Legii Cultelor care spune ca este interzisa obligarea persoanelor sa isi mentioneze religia, in orice relatie cu autoritatile publice sau cu persoanele juridice de drept privat.
„Ne aflăm în faţa unui abuz fără precedent. În loc ca părinţii să fie întrebaţi dacă doresc studierea religiei de către copiii lor, Ministerul a găsit o manieră de a-i înscrie din oficiu pe elevi la această materie. O astfel de atitudine, în flagrantă contradicţie cu Constituţia şi cu Legea Cultelor, demonstrează încă o dată maniera în care Statul, presupus laic, încurajează îndoctrinarea religioasă a copiilor. Mai mult, introducerea orelor de religie la clasa pregătitoare vine să agraveze şi mai mult lucrurile”, declara Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.
Asociatia a solicitat Ministerului modificarea formularului de inscriere in clasa pregatitoare / clasa I-a, eliminarea rubricii „Religie” si sanctionarea persoanelor care au decis introducerea acestei rubrici in formular. De asemenea, s-au solicitat noi instructiuni transmise catre scoli privind inscrierea copiilor la ora de religie doar cu acordul explicit al parintilor.
Pe de alta parte, Ministerul este de parere ca problema ridicata de ASUR este falsa, dat fiind faptul ca aceasta informatie ar fi optionala, nu obligatorie. „Introducerea câmpului menţionat anterior (Religie) în formularul de înscriere are o singură raţiune: stabilirea numărului de elevi care doresc să urmeze alte cursuri de religie decât cea ortodoxă, în vederea asigurării necesarului de personal calificat. Chiar şi în situaţia în care furnizarea respectivelor informaţii nu ar fi avut regim opţional, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului le-ar fi putut solicita întrucât deţine autorizaţie de operator de date cu caracter personal emisă de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”, clarifica Ministerul printr-un comunicat.
Asadar, dragilor, ce atata neliniste chiar si daca v-ar fi solicitate aceste date cu caracter personal, Ministerul este autorizat sa opereze cu aceste informatii. Oricum, dupa cum bine stim, statul opereaza cu tot felul de informatii cu caracter personal ale cetatenilor, nu numai privind cultul religios, dar intotdeauna El este autorizat.

Profesor Roxana Cercel
OCD-PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu