miercuri, 28 martie 2012

Admiterea la facultate, fara media de la liceu...

Admiterea la facultate in anul scolar 2012-2013 se va face, dupa noi reguli, universitatile avand posibilitatea de a organiza examen de admitere. Asta prevede Ordinul nr. 3.313/ 2012 al ministrului Educatiei si publicat in Monitorul Oficial, ordin ce poate fi citit si aici

Admiterea la facultate se facea, pana acum, in baza mediilor obtinute de elevi in timpul liceului. Incepand din 2012, modul in care vor fi admisi elevii la facultate va fi decis de fiecare universitate. Conducerea fiecarei universitati va avea de ales intre a organiza examen de admitere sau de a face admiterea in baza mediilor de la Bacalaureat.

Conform legii, metodologia proprie de admitere, conditiile de admitere, inclusiv cifrele de scolarizare trebuie facute publice in fiecare an de catre universitate, cu cel putin 6 luni inainte de sustinerea concursului de admitere.

Ordinul Ministerului Educatiei precizeaza ca media generala minima de admitere la studii universitare de licenta nu poate fi mai mica decat 5 (cinci) sau decat un numar minim de puncte echivalent.

La calculul mediei generale de admitere pot fi luate in considerare notele de la probele de bacalaureat sau media de la bacalaureat dar nu pot fi luate in calcul mediile sau notele din anii de studii.

Asadar, la admiterea de la facultate nu se va mai lua in calcul media anilor de studii de la liceu.

Din multe puncte de vedere acest lucru este corect pentru ca exista o mare diferenta de notare a elevilor intre un liceu si altul.Ca sa nu mai vorbim si de faptul ca exista o mare diferenta de notare si intre elevii aceluasi liceu dar care invata la specializari diferite.Se stie faptul ca la o clasa cu profil uman notele sunt mai mari decat la o clasa avand profil real.

Ca o parere personala, eu cred ca cea mai corecta masura ar fi ca admiterea la facultate sa se faca prin examen scris, asa cum era inainte de anul 1990.Doar ca acum nu mai este ca atunci…Pana la admiterea din anul 1989, subiectele erau grele, locurile erau putine si invatamantul superior era de calitate.Acum, fiecare facultate cauta sa isi ocupe locurile pentru a primi banii de la buget aferenti…Cu consecintele de rigoare, respectiv scaderea calitatii in invatamantul superior…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu