luni, 26 martie 2012

Scandal sexual la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti...

Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti un monument de seriozitate datorita personalitatilor ilustre care i-au trecut pragul de-a lungul timpului este umbrita de tenebrele unui scandal sexual.

Un profesor este acuzat de catre o studenta doctoranda de hartuire sexuala. Evenimentul s-ar fi petrecut dupa finalizarea unui examen unde studenta a fost solicitata sa participle la supraveghere. Aceasta sustine ca profesorul ar fi incercat sa o sarute fortat. Studenta a inaintat o scrisoare rectorului Universitatii in care i-a descris intamplarea nefericita la care a luat parte. Ea povesteste in scrisoare ca dupa examen a ramas singura in sala cu profesorul, iar acesta i-a adresat cuvinte si comentarii nepotrivite si chiar a incercat sa o imbtatiseze si sa o sarute fortat.

Pe internet exista comentarii ale colegilor doctorandei care ii sustin cauza, dar si studenti care sunt de partea profesorului, desi in mod vadit speta fetei este cu mult mai sustinuta.

Universitatea Bucuresti a intocmit o comisie de analiza care a adunat marturii atat de la studenti, cat si de la profesori. Reprezentantii Universitatii sustin insa ca este greu de dovedit ce s-a intamplat. Este complicat sa ai probe intr-o astfel de situatie. Un act de hartuire sexuala este greu de demonstrat pentru ca adesea se desfasoara dosit, fara urme sau martori.

In urma anchetei Comisiei de Etica profesorul de istorie contemporana a fost gasit vinovat de hartuire sexuala. Printe studenti au existat de-a lungul anilor zvonuri ca profesorul nu ar fi fost la prima abatere de acest fel, dar din cauza pozitiei dumnealui si a temerilor fata de consecinte nu s-au inaintat plangeri.

Senatul Universitatii a hotarat ca profesorul sa nu fie exclus din invatamant, ci sa fie suspendat din toate functiile, comisiile si comitetele din care face parte. Dascalul va putea preda, dar nu va mai putea sa avanseze in urmatorii trei ani. O grea incercare pentru un profesor universitar! Din totalul de 119 membrii ai Senatului Universitatii Bucuresti cei mai multi au fost de acord cu aceasta hotarare, cativa s-au abtinut, dar nimeni nu a votat impotriva sanctiunii.

Este trist ca Univeristatea Bucuresti, o instituie de invatamant considerata de cei mai multi dintre noi un reper de moralitate si un creuzet unde au fost si sunt formate minti stralucite, intelectuali de cea mai inalta speta se confrunta cu astfel de probleme de moralitate indoielnica.

Profesor Roxana Cercel

OCD-PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu