marți, 20 martie 2012

Finantare dubla pentru studentii maghiari in comparatie cu cei romani la UMF Targu Mures…


Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a declarat ca pana acum nu s-au depus amendamente la proiectul Hotararii de Guvern prin care se doreste introducerea unei facultati in limba maghiara la UMF Targu Mures.

"Pana in acest moment nu s-au depus amendamente sau observatii in ceea ce priveste proiectul Hotararii de Guvern referitor la UMF Targu Mures", a spus Catalin Baba.

Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Educatiei in urma cu sapte zile si va ramane in dezbatere timp de zece zile.

Guvernul propune modificarea punctului 44 din Anexa nr.2 la Hotararea Guvernului nr. 966/2011 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, a structurii institutiilor de invatamant superior, a domeniilor si programelor de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, a locatiilor geografice de desfasurare, a numarului de credite de studii transferabile pentru fiecare program de studii universitare, forma de invatamant sau limba de predare, precum si a numarului maxim de studenti care pot fi scolarizati publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 697 din 1 octombrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

In schimb rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Constantin Copotoiu a declarat luni că prin tot ce s-a întreprins până acum nu s-a făcut decât să se avantajeze linia maghiară, ajungându-se ca, aici, finanţarea să fie dublă faţă de linia română.

"Noi considerăm că prin tot ce s-a întreprins până acum nu s-a făcut decât să se avantajeze linia maghiară. S-a hotărât ca posturile scoase la concurs să fie jumătate - jumătate, pentru români şi pentru maghiari. Noi considerăm ca acest lucru nu este corect şi dorim ca aceste posturi să fie scoase la concurs în funcţie de numărul de absolvenţi sau de candidaţi înscrişi la admitere (...) Şi ceea ce este şi mai neplăcut şi - zic eu - ilegal, admiterea o vedem să se facă conform valorii şi nu pe apartenenţe etnice, adică admiterea la universitate să se facă în ordinea descrescătoare a mediilor, şi nu pe serii diferite, români şi maghiari (...) O altă discriminare pozitivă este finanţarea per capita, pe student. La linia maghiară finanţarea este dublă faţă de linia română", a spus rectorul într-o conferință de presă.

Acesta a arătat că finanţarea pentru un student român este de 8.000 de lei pe an, în timp ce pentru studenţii maghiari este de 16.000 de lei pe an, ceea ce nu ar fi corect, având în vedere că profesorii predau în limba lor maternă, iar studenţii studiază în limba maternă, fapt care nu necesită un efort suplimentar.

"Pentru cadrele didactice maghiare predarea în limba maghiară nu este altceva decât folosirea limbii materne, nu fac niciun efort în plus de însuşire sau de predare, aşa cum nici românii, predând la limba română, nu fac niciun efort în plus pentru a învăţa limba română şi a preda. De ce finanţare dublă pentru studenţii maghiari? Egalitatea de şanse stipulată de legile europene nu se respectă, pentru că la noua facultate pe care se doreşte să o creeze, românii nu se pot înscrie să studieze medicina pentru că la facultate respectivă medicina se învaţă numai în limba maghiară, deci este o îngrădire a drepturilor acelora care doresc să vină şi să înveţe în limba română, fie că sunt cetăţeni români, fie din afara României", a mai spus rectorul UMF Târgu Mureş.

"Lumea va înţelege să fim lăsaţi în pace de politic să ne ordonăm viaţa în universitate aşa cum vrem şi românii şi maghiarii, că ne putem înţelege aşa cum ne-am înţeles şi până acum", a conchis Copotoiu.

Asadar, la presiunile celor de la UDMR, UMF Târgu Mureş va fi modificata radical.Fara a se tine cont de autonomia universitara, fara a se tine cont de opinia rectorului.

Cat priveste finantarea dubla pentru studentii maghiari, este cat se poate de clar faptul ca se face o discriminare evidenta intre studentii romani si cei maghiari.

Surprinde insa lipsa de reactie a studentilor romani cei care sunt, de fapt, victimele acestor masuri.Din cate stiu eu, la inceput studentii romani au protestat impotriva acestor masuri, dupa care, dupa o discutie intre premierul Ungureanu si liderul studentilor, ”târziu în noapte", aceste proteste au incetat.

Chiar sa nu fie interesati studentii de la UMF Târgu Mureş de viitorul universitatii lor?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu