vineri, 9 martie 2012

In sfarsit ceva bun, a fost promulgata legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie....

Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri, de Ziua Internationala a Femeii, legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie.

Sotii agresori vor putea fi evacuati din casa. De asemenea, agresorul va fi obligat sa-si despagubeasca victima si va fi amendat in cazul in care mai intra in contact cu aceasta.

Proiectul de modificare a legii de combatere a violentei in familie a trecut saptamana trecuta de Parlament cu 166 de voturi „pentru”, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Cum spuneam, in sfarsit a aparut si ceva bun. Suntem in mileniul al III-lea, daca inca mai sunt persoane care isi rezolva problemele cu pumnul este foarte grav, iar sotul care suporta in familie un astfel de tratament trebuie cumva protejat de stat. De cele mai multe ori femeile se tem sau se jeneaza sa vorbeasca despre o astfel de „intimitate” daca se confrunta cu ea. Dar consider ca ele trebuie sa stie ca sunt protejate, ca sunt aparate si ca au si drepturi, nu numai obligatii. Ca in cazul in care sunt lovite, maltratate, calomniate pot sa apeleze la institutiile statului care vor lua masuri de protectie fata de acestea. Mai tragic cred ca este pentru femeile din mediul rural, care nu stiu din ce considerente, prefera sa accepte si sa ascunda adesea „traiul familial” sau poate pur si simplu sunt neinformate.

Mai mult, problemele si fondul instabil familial genereaza repercursiuni copiilor. Acestia abordeaza pe acest fond dezechilibrat atitudini de refuz fata de valorile reale ale societatii, refugii alunecoase in medii sociale indoielnice, prietenii nefaste si chiar abandon scolar. Desi scoala face eforturi serioase pentru recuperarea acestor copii, adesea ei devin prada comportamentului propriilor lor parinti. De aceea cred ca inasprirea legii, desi pare un cliseu, trebuie maxim valorificata in ceea ce ii priveste pe sotii agresori. Dar, atentie, doamnele care sufera rele tratamente in familie, trebuie sa reactioneze, mai ales daca sunt implicati si copii.


Profesor Roxana Cercel

OCD-PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu